Svjetlo na kraju tame: 31 godinu provela na jednom radnom mjestu, uslijedio otkaz, a onda i novi posao

Pedesettrogodišnja Mirjana Mosković iz Tuzle samo je jedan od bezbroj primjera osoba čiji život nije nimalo lagan i ugodan. Borba i savladavanje prepreka su dio svakoga od nas, pa i ove žene. Međutim, kada je čovjek zaposlen i ima redovna primanja, trebao bi biti zadovoljniji od onoga čiji se život svede na samo preživljavanje.

Mirjana je do 2016. godine imala posao, radila je 31 godinu u Gradskom i prigradskom saobraćaju Tuzla i bila u grupi tih zadovoljnih osoba. Međutim, prošle godine njeno zadovoljstvo i snovi su u potpunosti srušeni. Onog dana kada joj je saopćeno da će dobiti otkaz. Firma koja je nekada bila u državnom vlasništvu, došla je u ruke privatnika, a njeno radno mjesto, odnosno angažman, novom poslodavcu nije bio potreban. Tako se ona našla u bezizlaznoj situaciji. Bez posla, bez novca, sa bolesnom majkom o kojoj se brine.

Ono što je uslijedilo, je prijava na evidenciju Službe za zapošljavanje TK, kako bi mogla ostvariti svoja prava, prvenstveno pravo na zdravstvenu zaštitu i novčanu naknadu. Uposlenici Biroa za zapošljavanje Tuzla odmah su obavili razgovor sa ovom osobom, ukazali joj na prava, ali i ponudili ono što je bilo u njihovoj mogućnosti. To je individualno savjetovanje, koje je Mirjana odmah prihvatila. Riječ je o redovnom obavljanju i organizovanju savjetovanja upravo za jednu osobu. Zajedničkim snagama uposlenika biroa i nezaposlene osobe, takvo savjetovanje treba pomoći pri pronalasku posla za osobu koja je na evidenciji Službe za zapošljavanje. U ovom slučaju, savjetodavac iz Biroa Tuzla Slobodanka Iljukić Pranjić zajedno sa Mirjanom radila je na pripremi i onome što će uslijediti ukoliko bude zainteresovanih poslodavaca.

”Prošle smo niz faza, sve s ciljem da bi Mirjana koja je baš aktivno tražila ponovni posao i dobila to zaposlenje. Vrlo često je bila u našim prostorijama, zajedno smo razmjenjivale informacije o poslovima koje bi mogla raditi. Jednostavno, bila je aktivna i spremna da odmah počne”, navodi savjetodavac Slobodanka Iljukić Pranjić.

mirjana moskovic 2

Mirjana nam priča kako se u svakom trenutku od kada je počela dolaziti u Službu iskreno nadala da će biti nešto i za nju, da će poslodavci prepoznati volju i želju za radom. Prilika za zaposlenje otvorila se nedavno u Bingu, dobro poznatoj kompaniji, koja na ovaj način pokazuje svoju društvenu odgovornost. Ovaj trgovački lanac je putem Programa sufinansiranja zapošljavanja 2017, tačnije mjere ”Vaučer za posao” odlučio zaposliti nekoliko osoba. Jedno od radnih mjesta je i posao higijeničarke u jednoj od organizacionih jedinica kompanije. Na preporuku već pomenutog savjedovaca iz Biroa Tuzla, Mirjana je otišla na razgovor, ostavila dobar utisak i tako dobila zeleno svjetlo za svoje novo zaposlenje.

”Zahvaljujući Službi za zapošljavanje odnosno mom savjetodavcu iz Biroa Tuzla ponovo ću moći ”ugledati svjetlo” kog nije bilo u mom životu zadnjih godinu dana. Trudila sam se, bila uporna, nisam čekala da posao sam dođe, nego sam koristila svaku priliku da dođem u Biro i kroz savjetovanje saznam ima li radnih mjesta koje bi ja mogla raditi. Jednostavno i tada sam se osjećala korisnijom, a posebno će to biti sada, kada imam zaposlenje. Da nisam prošla sa Slobodankom sve te faze, sigurno je da ne bi našla ovaj posao. Mogu samo preporučiti svim nezaposlenim osobama da ne odustaju od sebe, da obavezno zatraže savjetovanje u svom Birou, jer će im ti uposlenici zasigurno biti velika podrška i vjetar u leđa. Meni su bili”, riječi su Mirjane Mosković.

Mirjana je kroz Program sufinansiranja zapošljavanja – mjera ”Vaučer za posao” dobila zaposlenje na šest mjeseci, ali vjeruje da će i nakon tog perioda ostati na sadašnjem radnom mjestu. Trudit će se i raditi kako najbolje zna, što je i preporuka svim ljudima koji imaju zaposlenje, ali i onima koji ga traže. Samo radom i trudom moguće je uspjeti u životu, njena je poruka.