UMREŽAVANJE – ključ uspjeha u poduzetništvu

Recept poduzetničkog uspjeha logopedice Maide Imširović sastoji se od četiri najvažnija sastojka: želja, ambicija, profesionalno usavršavanje i umrežavanje. Ipak, iz tako samo na izgled jednostavnog recepta izrastao je jedan jako uspješan centar koji okuplja brojne stručnjake iz polja logopedije, defektologije i psihologije, te pruža usluge širom zemlje i van nje. Centar za patologiju govora – Logomedical Srebrenik, prije skoro četiri godine osnovala je i vodi dvadesetdevetogodišnja Srebreničanka, buduća magistrica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, Maida Imširović.

Maida, mogli bi slobodno reći, ima urođeni poduzetnički duh. Njena karijera uspješne logopedice nije započela nakon završetka studija, odrađenog pripravničkog staža na Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli i Osnovnoj školi Srebrenik ili pokretanjem samostalne djelatnosti. Pored stalne želje za učenjem i usavršavanjem, uvijek je „nešto“ radila. U toku studija radila je promocije za različite robne marke, ispitivala tržište anketiranjem, a kasnije, nakon diplomiranja 2017/18 godine pokrenula je i edukativnu facebook stranicu o logopediji koja je, ustvari, postavila i temelje za osnivanje Cantra – Logomedical. Nakon pokretanja facebook stranice spontano su se počela otvarati mnoga vrata uspjeha.

Nakon što je, nekoliko godina, redovno pisala na facebook-u, ljudi koji su je pratili počeli su da postavljaju pitanja i traže savjete, tako je počela raditi i online savjetovanja sa klijentima izvan BiH. Među prvim klijentima bili su Bosanci i Hercegovci nastanjeni u Irskoj, Njemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama. U to vrijeme bila je zaposlena kao logoped u Mješovitoj srednjoj školi u Srebreniku i počela je uviđati da samostalan savjetodavni rad izvan školskih okvira pruža mnogo više mogućnosti za rad sa klijentima, ostavljajući prostor za kreativnost i dodatnu posvećenost, a što je sve više „hranilo“ njenu ideju o samostaljivanju. O svojim idejama i dilemama porazgovarala je sa šeficom Biroa za zapošljavanje Srebrenik, Sanelom Husejnović, a koja joj je predstavila i mogućnosti podrške za poduzetnike – programe sufinansiranja samostalne djelatnosti koje nudi Služba za zapošljavanje u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, te je ohrabrila u realizaciji ideje. Nakon što je razmislila i suočila se sa svojim strahovima, Maida je odlučila pokušati, jer kako kaže: „ako ne uspijem sama, uvijek mi ostaje program podrške“, ali – Uspjela je! U decembru 2020. godine aplicirala je na start up program sufinansiranja, dobila sredstva i registrovala djelatnost.

Danas, Maida je uspješna menadžerica i vrsna stručnjakinja Centra za patologiju govora, Centra koji je prvi i još uvijek među rijetkim u Bosni i Hercegovini koji radi i online savjetovanja. Zapošljava osam radnika i kontinuirano potražuje nove, jer posao je u stalnom razvoju. Takođe, kontinuirano ulaže u razvoj ljudskih resursa i tehničke opreme, a sve kako bi mogli pratiti korak sa napredovanjem struke.

S obzirom da je Maida bila vrijedna radnica, a sada je uspješna poduzetnica, njen biznis model je „preživio“ i u teškim momentima ekonomske krize nastale usljed pandemije koronavirusom – COVID 19, pitali smo koje savjete bi dala mladim ljudima koji su u potrazi sa zaposlenjem, ali i onima koji planiraju pokrenuti vlastiti biznis. Najprije je dala savjet za buduće poduzetnike, čak bez razmišljanja, rekla je da svi koji žele pokrenuti biznis da to i učine, bez da mnogo razmišljaju. Takođe, navodi da je danas mnogo fondacija, inkubatora, projekata … koji nude podršku novim biznisima i sama je bila uključena u mnoge, ali i danas piše projekte i aplicira.

„Bilo je lako raditi posao logopeda, jer to sam znala, za to sam se obrazovala, ali nedostajalo mi je poduzetničko znanje, menadžersko znanje – kako biti dobar lider i poduzetnik, a u tome mi je najviše pomogao mentorski program Investicijske fondacije Impakt u koji sam bila uključena, govori Maida. Impakt je Maidu predložio i za svoju ambasadoricu.

Na kraju, Maida nam je rekla šta ona kao poslodavac očekuje od osobe koju zapošljava, koje su to vještine koje bi trebali razvijati tražioci zaposlenja, a koje po njenom mišljenju su ključ u odabiru kandidata za zapolenje. Najprije, svaka osoba bi trebala imati želju i interes za poslom, za učenjem i usavršavanjem, odgovornost i dobru radnu etiku, kao i emocionalnu zrelost, jer kako kaže: „svaki posao se može naučiti, ako postoji želja za učenjem i napredovanjem uz odgovorno pristupanje radnim zadacima“.

Više o Centru Logomedical možete pronaći na zvaničnoj web stranici: logomedical.ba.