Perspektivna, nešto drugačija i zanimljiva radna ponuda na tuzlanskom tržištu

Mlada hrvatska kompanija specijalizovana za obradu geofizičkih i hidrografskih podataka istraživanja u moru – Hidrocibalae doo početkom godine otvorila je predstavništvo u Tuzli. Ideja i motiv, uopšte, za pokretanje ovakve vrste djelatnosti proizašla je iz povećane potrebe za provođenjem istraživanja u moru: „Trenutno,  u Europi je na snazi direktiva EU o klimatskoj neovisnosti do 2050. godine, zbog čega su sve  intenzivnija ulaganja u obnovljive izvore energije u moru, a što rezultira značajnim povećanjem istraživanja i samim time i potrebom za analizom i interpretacijom podataka dobivenih takvim istraživanjima“, navodi Dino Dragun, osnivač i direktor kompanije.

Potvrda ispravnosti Dinine odluke za osnivanjem kompanije ovog karaktera jesu otvorena tri ureda u dvije zemlje i 61 zaposlenik i to u nepune četiri godine. Hidrocibalae se ne ističe samo po broju poslovnica i radnika, već po svom radu na brojnim svjetskim projektima istraživanja i gradnje u moru, od kojih se većina odnosi na izgradnju obnovljivih izvora energije u moru, odnosno izgradnju vjetroelektrana. Pored toga, značaj, perspektiva i zanimljivost njihove djelatnosti se ogleda u uključenosti i u pružanje konsultantskih usluga u obradi podataka prilikom izgradnje umjetnih otoka širom svijeta, te činjenici da zauzimaju i važnu ulogu u razminiravanju podmorskih područja prilikom identifikacije eksplozivnih naprava na dnu mora.

Sve navedene uspjehe pripisuju, uglavnom, dobroj radnoj klimi. Kroz njegovanje individualnog pristupa poslu, radnik izražava svoj puni potencijal, a uz balans između privatnih i radnih obaveza u konačnici donosi opće zadovoljstvo radnika i veću produktivnost.

Nakon ureda u Vinkovcima i Zagrebu, odlučili su proširiti svoju djelatnost na prostoru Bosne i Hercegovine, tačnije Tuzlanskog kantona, a nas je posebno zanimao razlog, na što nam je Dino odgovorio: „Budući da tražimo specifična akademska znanja, ne nužno i iskustvo, a kroz postojeće fakultete u Tuzli i smjerove poput računarstva, geologije i geografije, željeli smo proširiti mrežu djelovanja na ovim prostorima sa novim kvalitetnim kadrom“.

Za nepunih šest mjeseci ured u Tuzli ima 11 zaposlenih,a u narednih godinu dana planiraju zaposliti još 10 inženjera za poslove obrade prostornih podataka. S toga,ukoliko postoji među vama neko kome je ovaj tekst probudio motivaciju za radom u ovakvom timu, njihov poziv je otvoren, a Dino kaže da je Hidrocibalae mjesto koje će prepoznati vaše profesionalne kvalitete, te dodaje „Pristupamo svakom kolegi pojedinačno u cilju individualnog profesionalnog rasta, jer je to, uz odličnu radnu atmosferu, jedini ispravan način za dugoročni uspjeh tvrtke“. Ukoliko ste, pored formalnog obrazovanja, još spremni na kontinuirano učenje, te posjedujete digitalnu pismenost i poznajete engleski jezik – onda ste njihov idealan kandidat!

Na kraju, nismo mogli propustiti priliku, a da ne pitamo nekog tako vidljivog uspjeha – koji savjet bi Dino dao osobama koje žele krenuti poduzetničkom stazom: „Pokretanje vlastitog posla zahtijeva hrabrost, upornost i posvećenost. Važno je imati jasan cilj i biti spreman na kontinuirano učenje i prilagodbu tržištu“.

Pored novih zapošljavanja tim Hidrocibalae u narednom periodu planira raditi na edukaciji novih kolega u Tuzli i nastaviti razvijati visok stepen komunikacije unutar projektnih timova kroz nadolazeće projekte, a detaljije o kompaniji možete pronaći na njihovoj zvaničnoj web stranici www.hidrocibalae.hr