logo-klub-300x246Youth Employment Project – YEP
– Projekat zapošljavanja mladih –

Klub za traženje posla je jedna od aktivnih mjera zapošljavanja čija je svrha pružiti nezaposlenom licu kontinuiranu pomoć u traženju posla. Kantonalne Službe za zapošljavanje navedenu mjeru su primjenjivale u svom radu u periodu od 2011. godine do 2020. godine.

Klubovi za traženje posla bili su jedan od načina da se mladi aktiviraju i uključe u proces traženja posla. Implementirali su se u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i kantonalnim službama za zapošljavanje, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih YEP.

Prema podacima iz 2016. godine YEP je uspostavio mrežu od 25 Klubova pri lokalnim biroima za zapošljavanje kojima upravljaju savjetodavci, zaposlenici biroa, a konstantno postoje zahtjevi za otvaranje novih klubova i savjetodavne funkcije za mlade u službama za zapošljavanje širom BiH. Mrežu čine klubovi: Tuzla, Banja Luka, Gradiška, Živinice, Kalesija, Travnik, Kakanj, Cazin, Goražde, Orašje, Bugojno, Jajce, Novi Travnik, Busovača, Fojnica, Sarajevo, Srbac, Rudo, Modriča, Teslić, Novi Grad, Nevesinje, Zvornik, Derventa i Doboj.

Model obuke Kluba za traženje posla je jedinstven sa svojim posebnim planom i programom. Klub za traženje posla priprema nezaposlene mlade osobe da na najbolji način odgovore zahtjevima poslodavaca. Nezaposleni u Klubu usvajaju osnove poslovne komunikacije, uviđaju značaj timskog rada i grupne podrške u traženju posla. Kroz trosedmičnu obuku članovi stiču znanja i vještine relevantne za traženje posla koje će dodatno uticati na njihovo samopouzdanje i motivaciju. Klub za traženje posla je interaktivno iskustvo za mlade i upravo se po tome razlikuje od tipičnih programa obuke. Klub predstavlja kombinaciju unapređenja vještina, discipline u procesu traženja posla i podrške i to je ono što izdvaja metodologiju Kluba za traženje posla od drugih metoda. Pri tom, Klub nije samo obuka o pisanju CV-ija, pretraživanju oglasa, simulacije razgovora sa poslodavcem, već i grupna podrška drugih nezaposlenih i savjetodavca u Klubu koji imaju jedan zajednički cilj – pronaći posao u što kraćem vremenskom periodu.

Članovi kluba mogli su postati svi mladi, starosne dobi od 18 i 30 godina.

U periodu od 2011. godine pa do kraja 2015. godine više od 2300 mladih ljudi prošlo je kroz program obuke i podrške Klubova, a od ukupnog broja polaznika/ica preko 900 njih je pronašlo zaposlenje 6 mjeseci nakon ili tokom trajanja programa u Klubu, što je prosjek koji je jako dobar i nadmašuje veliku većinu aktivnih mjera koje se implementiraju u BiH.

Pri Službi za zapošljavanje TK djelovalo je 8 klubova za traženje posla i to u Tuzli, Kalesiji, Lukavcu, Gradačcu, Banovićima, Srebreniku, Gračanici i Živinice