Uspjeh ne dolazi sam, morate (se) (po)krenuti da biste ga „uhvatili“

Estetski centar Per Lei Srebrenik bavi se distribucijom kozmetičkih proizvoda, edukacijama i zaštitom zdravlja kože, te u manje od pet godina „izrastao“ je u uspješnu kompaniju i jedan je od pet centara u cijeloj Bosni i Hercegovini koji objedinjuju ovakav vid ponude. Njihov uspjeh još raste, iako put nije bio bez prepreka, ali vlasnica Centra, Senka Džanić odvažila se i zaplovila poduzetničkim vodama. „Bitno je skočiti, jer kako ćete zaplivati, ako ne uđete u vodu“, navodeći banalan primjer Senka objašnjava važnost činjenja prvog koraka u poduzetništvu.

Inače, Senka je diplomirala ekonomiju 2012. godine na Univerzitetu u Tuzli. Za sebe kaže da je štreberica, a kroz razgovor sa osobama koje ju poznaju saznali smo da je bila odlična studentica. Završila je ekonomski fakultet u roku, nakon čega je nekoliko godina radila u knjigovodstvu, prodaji i marketingu i kaže „zaista sam ekonomiji dala šansu“, ali to nije bilo ono što je ona voljela i čime je htjela da se bavi na svom karijernom putu. Ljubav prema estetici i njezi kože, kao i njen štreberski duh nagnali su je da uporedo studira i kozmetologiju na Aesthetics Academy (matična akademija Varšava, odjeljenje za Balkan u Beogradu). Tokom studija je uz obavljanje svojih ekonomskih poslova, kući, iz ljubavi kaže naša sagovornica „igrala sam se kozmetičarke“ i tada nije ni slutila da će njena „igra“ prerasti u ozbiljan biznis.

Prelomni trenutak dogodio se nakon što je ostala trudna i dobila otkaz u kompaniji u kojoj je radila, a za koju je mislila da je „siguran“ posao. U tom momentu, čak ni „drugo stanje“ nije ju spriječilo da registruje svoju djelatnost. Djelatnost je registrovala u aprilu 2019. godine uz podršku Službe za zapošljavanje i Programa sufinansiranja zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje – „Poduzetništvo za žene“.

Na početku, Estetski centar Per Lei bio je mali obrt i Senka je sama radila, ali uz posvećenost i najkvalitetnije proizvode, samo, nakon godinu dana zaposlila je još jednu radnicu i proširila djelatnost. Danas, Centar je od obrta izrastao u doo, ima tri zaposlena i direktora na menadžerskom ugovoru, pored kozmetičkih tretmana, pruža edukativne usluge, te je distributer luksuzne japansko – španske kozmetike Utsukusy cosmetics i ima vlastitu liniju visokokvalitetne certificirane kozmetike za kućnu upotrebu „Per Lei“. U narednoj godini planiraju dodatno širenje djelatnosti i pokretanje novog projekta, kao i nova zapošljavanja.

Pored sadašnjeg iskustva uspješne poduzetnice, ne tako davno, Senka je bila i nezaposlena osoba i radnik zaposlen kod poslodavca i zbog tog njenog raznolikog iskustva pitali smo je da pomogne svojim savjetima osobama koje trenutno traže zaposlenje ili planiraju pokrenuti vlastiti posao.

Osobama koje su u potrazi za poslom navodi da trebaju znati da se tržište rada promijenilo u odnosu na raniji period, uslovi rada su bolji i ne treba se plašiti posla. Potrebno je samo da postoji želja za radom, prednost više nije samo radno iskustvo, poslodavci su spremni obučiti radnike i sve više plaćaju doprinos/učinak na radu, a ne vrijeme provedeno na radnom mjestu. Kada smo je pitali da li je i ona takav poslodavac i šta očekuje od osoba koje prima u radni odnos, odgovorila je: „Možda bi trebalo da se podrazumijeva, ali prvenstveno mi je bitno da osoba ima lijep kućni odgoj, da posjeduje želju za rad i da je spremna na kontinuirano učenje i sticanje novih vještina“.  

Budućim poslodavcima savjetuje da na samom početku ne prave velike kalkulacije i ne pokušava racionalizovati svoje snove, jer ako krenu računati nikad se neće usuditi pokrenuti biznis. „Bilo bi lijepo da najprije u sve uđu sa srcem i dušom, a određene stvari će učiti i rješavati kako nailaze“, navodi Senka.

Na kraju, zanimalo nas je i kakav odnos ima sa Biroom za zapošljavanje u Srebreniku, na što je odgovorila da imaju kontinuiranu i lijepu saradnju, a posebno je istakla korisnost Programa „Obuka i rad kod poznatog poslodavca”. Njoj se Program dopada jer nudi mogućnost osobama da najprije razviju određene vještine kod poslodavca koji je istaknut u određenoj oblasti, a kasnije uz stečeno iskustvo mogu lakše da pokrenu i vlastitu djelatnost, što je bio slučaj i sa nekim osobama kojima je ona bila edukator.