Današnje vrijeme je puno poduzetničkih prilika i mogućnosti

„Ovo je vrijeme prilika i mogućnosti za pokretanje samostalnog posla. Bilo šta da počnete proizvoditi možete uspjeti samo ako ste dovoljno uporni i aktivni i naravno, ako se odvažite“, navodi Alen Modrić vlasnik obrta Namještaj Lina iz Banovića. Alenu je trebalo nešto duže da se odvaži i krene potpuno u samostalnu djelatnost, postupno je prelazio iz javnog u realni sektor i nije pogriješio, jer njegov biznis se kontinuirano i stalno razvija i raste.

Inače, magistar je tehnoloških nauka, ali osim pripravničkog staža koji je odradio prije više od deset godina, nikad nije radio u struci, šest godina je radio i na Međunarodnom aerodromu u Tuzli. S obzirom da je završio tehnološki fakultet, a srednju elektrotehničku školu, pitali smo ga otkuda se javila ljubav prema izradi namještaja i gdje je stekao stolarske vještine. Rekao nam je kako misli da ima genetske predispozicije za stolarstvo, oduvijek osjeća ljubav prema tom zanimanju, a sve zahvaljujući rahmetli ocu koji je radio stolarske poslove u građevinarstvu.

Njegova stolarska karijera započela je spontano. Ideja za izradu namještaja za široku upotrebu javila se nakon što je izrađivao pločasti namještaj za sebe u vlastitoj autogaraži, a ime biznisa inspirisano je rođenjem kćeri Line. Neko vrijeme Alen je izrađivao namještaj uz posao na Aerodromu. Godine 2020. registrovao je dopunsku djelatnost, ali nakon godinu dana primijetio je da njegov posao prelazi izvan granica hobija i da više ne može raditi sam, pa je odlučio da zaposli još jednog radnika i preregistruje djelatnost u dodatnu. Kako smo već spomenuli da njegov posao iz dana u dan raste, kako Alen kaže „sve je samo bolje i bolje“, prošle godine u maju morao se „odvažiti“ na veliki korak i potpunu promjenu, dao je otkaz i registrovao obrt.

Od garaže i hobija, Namještaj Lina izrastao je u uspješan obrt sa moderno, tehnološki i ekološki naprednim radnim okruženjem. Pored sebe, zapošljava još tri radnika, a kako uvijek prepoznaje i iskoristi dobre prilike, Alen je učestvovao u mentorskom programu Impakt inkubatora poslovnih ideja, te uz podršku Biroa za zapošljavanje Banovići i savjetodavca, Adile Kadić aplicirao je na programe sufinansiranja zapošljavanja i dobio sredstva za svoja dva radnika.

Nuspojava Alenove posvećenosti poslu, razvijenih stolarskih vještina i kreativnosti jeste pločasti namještaj vrhunskog kvaliteta i zadovoljstvo klijenata, a on je kako kaže poslom zadovoljan 100% i jedini nedostatak je što trpi porodični život zbog nedostatka slobodnog vremena. Iako, stalno razmišlja o unapređenju i proširenju poslovanja, nikad neće zaboraviti svoj početak. Od čega je sve počelo, govori: „Jedna aku bušilica, pola vreće brašna u kući i 70KM u novčaniku, kada sam stisnuo zube i sam sebi rekao USPJET ĆU“. Tako da, ukoliko postoje osobe koje imaju plan za pokretanje vlastitog biznisa, a plaše se „odvažiti“, ova rečenica bi trebala ublažiti taj strah i dati „vjetar u leđa“. Takođe, Alenov savjet osobama koje traže zaposlenje i šta on od radnika, koje zapošljava, očekuje, jeste da uvijek budu uporni, organizovani i otvoreni za učenje i sticanje novih znanja.