Ešefa Hodžić vlasnica Cvjećare Magnolija iz Kladnja uspjeh vidi kroz jasno postavljene ciljeve i kontinuirano iznalaženje rješenja na putu njihovog ostvarenja

Dugogodišnju zaposlenicu drvne industrije i prodajne djelatnosti, vještine stečene formalnim obrazovanjem ekonomske struke i radnim iskustvom, ali i životne okolnosti Ešefu Hodžić pretvorile su u uspješnu poduzetnicu. Odlučujući faktor za pokretanje samostalnog biznisa za Ešefu je bio taj što je majka djevojčici sa posebnim potrebama, te vrijeme i finansijska sredstva potrebna za liječenje. S obzirom da liječenje zahtjeva kontinuirane odlaske u Tuzlu, te provođenje po tri sata dnevno na terapiji, bilo je jako teško pronaći poslodavca koji bi pružao fleksibilno radno vrijeme uz adekvatnu plaću.

Zbog toga, Ešefa je istražila tržište na području svoga grada i uvidjela njegove nedostatke. Prvobitni plan bio joj je otvoriti prodavnicu kolača uz rođendaonicu, ali zbog tadašnjih mogućnosti odlučila se za Cvjećaru/Gift shop, a s obzirom da slična djelatnost nije postojala u Kladnju, a niti u obližnjem Olovu, ispostavilo se kao dobra odluka. Najprije, funkcionalnost ideje isprobala je putem internet prodaje u periodu 8. marta prošle godine. Otvorila je facebook nalog, napravila nabavku cvijeća u Sarajevu i iznenadjujuće brzo sve rasprodala kupcima iz Kladnja i Olova.

U međuvremenu, prilikom odlaska u Biro za zapošljavanje i u razgovoru sa savjetodavcem, Saidom Džaferagić, Ešefa je saznala da postoje Programi sufinansiranja samozapošljavanja, te da može aplicirajući dobiti sredstva za pokretanje djelatnosti. S obzirom da je njen osnovni moto postavljanje jasnih ciljena i kontinuirano iznalaženje rješenja na putu ka njihovom ostvarenju, aplicirala je i u aprilu 2023. godine postala i zakonita vlasnica Cvjećara/gift shop Magnolija Kladanj.

Kako bi lakše postizala ciljeve kontinuirano ulaže u razvoj svojih vještina i znanja kroz online edukacije o hortikulturi. Takođe, aplicirala je i na projekat Omladinske banke i Fondacije Mozaik, te dobila bespovratna sredstva za unapređenje biznisa. Pored novčanih sredstava, posebnu dobrobit navedenog projekta Ešefa ističe kroz to što Fondacija povezuje male poduzetnike po principu preklapanja djelatnosti i moguće uzajamne potpore. Tako je ostvarila i saradnju sa sadašnjim dobavljačem, ali i poduzećem koje joj izrađuje ambalažu za pakovanje.

Posebno joj je važan kvalitet i kreativnost u poslovanju, zato redovno održava facebook stranicu, a cijeli prodajni program u cvjećari je uvoz iz Holandije. Pored cvijeća i kućnih biljaka u Magnoliji se može pronaći širok asortiman sadnica voća i povrća. Sve poslove obavlja sama, ali u narednom periodu planira zaposliti radnika.

Kada smo pitali Ešefu koji savjet bi dala osobama koje traže zaposlenje ili žele pokrenuti svoj biznis, uglavnom je za pokretanje biznisa i da svako radi posao koji voli. U slučaju da žele pokrenuti biznis navodi: „Najbitnije je da uvijek budu svoji, da ne kopiraju konkurenciju, jer će tako uvijek biti u nečijoj sjeni i naravno da imaju jasno postavljene ciljeve koje će kroz kontinuirani rad i zalaganje ostvarivati“, dok tražiocima zaposlenja savjetuje: „Ne dozvolite da vaše vještine, obrazovanje, rad i trud budu podcijenjeni i ako vam neki poslodavac ne odgovara nemojte se plašiti da ga i promijenite. Bitno je neodustati i uvijek ići naprijed, bez obzira na trenutnu situaciju“. Na pitanje šta očekuje od svog budućeg radnika, na prvo mjesto stavila je kreativnost.