Klub za traženje posla u Birou Banovići: Od aprila do danas zaposleno 10 mladih iz Kluba

Klubovi za traženje posla u okviru Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona odnosno pet općinskih biroa jedan su od segmenata rada zaposlenika, te su oni zapravo jedan od načina aktiviranja mladih i uključivanje u proces traženja posla.

Kako je već navedeno, ovakvi klubovi koji se implementiraju u okviru Projekta zapošljavanja mladih YEP postoje u pet biroa Službe za zapošljavanje TK i to u Banovićima, Gradačcu, Kalesiji, Lukavcu i Tuzli. Inače, YEP je uspostavio mrežu klubova u oba entiteta naše zemlje.

Kroz uspješne priče mladih koji su zahvaljujući upravo Klubovima za traženje posla došli do zaposlenja, mogli ste se ukratko upoznati sa radom tih klubovima. U tekstovima koje ćemo objaviti u narednom periodu, predstavit ćemo te klubove pojedinačno.

Klub za traženje posla Banovići pokrenut je u aprilu ove godine, te se ovdje kontinuirano odvijaju obuke/savjetovanje za mlade nezaposlene osobe. Kroz Klub, učesnici praktično uče o tome kako napisati kvalitetan CV, prijavu za posao, te se povezuju sa poslodavcima i drugim mladim ljudima.

Voditeljica Kluba u Banovićima Adila Kadić navodi da je do sada kroz Klub prošlo više od 40 osoba kroz pet grupa.

”Članovi su različitih zanimanja, od profesora i inženjera do bravara i automehaničara. Do sada je zaposlenje dobilo njih 10. Sa jednom grupom se radi intezivno dvije sedmice, po četiri dana u sedmici. Obuka se sastoji od nekoliko modula: od pisanja CV, pisanja molbe, popunjavanju raznih aplikacija, pripremanja za intervju sa poslodavcem, do traženja i prijavljivanja na oglase. U trećoj sedmici oni se aktiviraju na traženju posla uz pomoć voditeljice Kluba. Članstvo u Klubu traje sve dok se ne zaposle. Kao voditeljica Kluba vrlo sam zadovoljna što je ova aktivnost Službe za zapošljavanje TK prepoznata kod mladih nezaposlenih osoba u našoj sredini kao obuka koja im je korisna, i vrijeme utrošeno korisno a kroz lijepo druženje”, navodi voditeljica Kluba Adila Kadić.

klub za trazenje posla banovici 7

U narednom periodu, cilj je obezbijediti sredstva za prevoz (autobuske karte) za članove koji putuju iz udaljenih ruralnih sredina, kako bi ova aktivna mjera Službe i YEP-a bila dostupna svima koji to žele.

Treba također podsjetiti da se primjena novih metoda rada provodi u Birou Banovići od završetka rekonstrukcije ovog biroa. Ovdje se sada odvija individualno kao i grupno savjetovanje, zatim info seminari i Klub za traženje posla.

klub za trazenje posla banovici 9

klub za trazenje posla banovici 10