Služba za zapošljavanje TK uskoro će otvoriti još jedan rekonstruisani biro za zapošljavanje

Služba za zapošljavanje TK uskoro će otvoriti peti rekonstruisani biro za zapošljavanje. Riječ je o Birou za zapošljavanje u Kladnju koji je pružao usluge u neuslovnom poslovnom prostoru.

Krajem 2015. godine Služba je započela reformske promje koje još uvijek traju. Reforma podrazumijeva promjenu sistema rada u općinskim biroima za zapošljavanje, odvajanje administrativnih od savjetodavnih usluga.

IMG_0048Cilj reforme jeste smanjiti vrijeme pružanja administrativnih usluga, obezbijediti više vremena za direktan rad sa klijentima i nezaposlenim licima i poslodavcima, te ubrzati integraciju nezaposlenih osoba na tržište rada.

Kako bi reforma bila uspješno provedena pored edukacije zaposlenika potrebno je prilagoditi i fizički prostor, koji podrazumijeva izgradnju šalter sale, info zone, sale za grupna savjetovanja i kancelarija za individualna savjetovanja.

U periodu provođenja reformskih promjena novi sistem rada, uz prilagođavanje fizičkog prostora, uspostavljen je u općinskim biroima za zapošljavanje Tuzla, Banovići, Gradačac i Lukavac. Planirano je uspostavljanje novog sistema u svim biroima na području TK, a za 2017. godinu planirani su biroi Kladanj, Kalesija i Gračanica.

Reformu finansijski i savjetodavno podržava Vlada Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP).