Služba za zapošljavanje TK u dvodnevnoj posjeti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) i Švicarska Vlada 06. i 07. aprila 2017. godine organizovali su studijsku posjetu za članove javnih službi za zapošljavanje iz BiH Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Regionalnom uredu u Zagrebu.

Cilj posjete bio je kolegijalna razmjena iskustava kao način najbržeg i najefikasnijeg usvajanja novih znanja. Službe/Zavodi u BiH su od 2015. godine u reformskom procesu i prilagodbi svog načina rada evropskim, odnosno svjetskim standardima, zbog čega je i upriličena posjeta zavodu koji već duže vrijeme radi prema evropskim standardima.

Predstavnici bosanskohercegovačkih službi/zavoda za zapošljavanje od kolega iz Hrvatske saznali su kakva je situacija na tržištu rada u Hrvatskoj, kako oni provode savjetodavne procese, kakve su aktivne mjere zapošljavanja, na koji način funkcionišu centri za obuku, informisanje i edukaciju mladih, karijerno savjetovanje, te na koji način komuniciraju sa medijima.

Studijska posjeta završena je refleksivnom radionicom na kojoj su učesnici rezimirali sve što su vidjeli, spoznali i usvojili u toku dvodnevnog boravka Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.