Biro Banovići pokrenuo rad Kluba za traženje posla za mlade nezaposlene

Služba za zapošljavanje TK uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Vlade Švicarske nastavlja širenje mreže Klubova za traženje posla za mlade nezaposlene. Tako je od 04. aprila 2017. godine počeo sa radom i Klub u Birou za zapošljavanje Banovići.

Klubovi za traženje posla su jedna od aktivnih mjera zapošljavanja i služe da kroz trosedmičnu obuku mladim nezaposlenim licima osnaže osnovne vještine traženja zaposlenja. Voditelj Kluba predstavlja vještine pisanja biografije, ponašanja na intervjuu, te trenutno stanje na tržištu rada. Takođe, mladi nezaposleni dolaskom u Klub za traženje posla razvijaju novu mrežu kontakata, povezuju se ne samo sa poslodavcima već i sa drugim mladim ljudima koji imaju sličan problem – nezaposlenost i zajedničkim snagama kreću na put traženja zaposlenja.

Trenutno, Klub u Banovićima broji 9 članova. Grupa je šarolika, tu su i ekonomisti i pravnici, ali i vozači i rudari. Prema riječima voditelja Kluba, Adile Kadić, rad u Klubu se odvija uspješno na obostrano zadovoljstvo i voditelja i članova. „Mladi vrijedno rade na svakom modulu, a već su se međusobno povezali, razmijenili kontakte i dosta pomažu jedni drugima“, navodi Kadić.

Biro za zapošljavanje Banovići od septembra 2016. godine primjenjuje novi sistem rada. Odvojio je savjetodavni rad od administriranja usluga što je ostavilo više prostora za individualni i grupni rad s aktivnim tražiocima zaposlenja. Svakodnevna savjetovanja, a sada i Klub za traženje posla uveliko mijenjaju kompletnu sliku biroa za zapošljavanje i pokazuju nezaposlenim osobama svoju pravu ulogu i da se u svakom momentu mogu obratiti za pomoć pri traženju zaposlenja.