Služba za zapošljavanje TK na putu poboljšanja uslova i kvaliteta rada

Tuzla, 02.02.2016.
By: Amela Zahirović

Predstavnici Službe za zapošljavanje TK i Projekta zapošljavanja mladih – YEP danas su održali drugi sastanak Radne grupe za implementaciju Reformskog paketa.

Prvi sastanak, kada je i formirana Radna grupa bio je polovinom oktobra 2015. godine, a cilj je unapređenje kvaliteta i uslova rada Službe.

Kako bi se ubrzao proces promjena pomenuta radna grupa će intenzivno raditi na promjeni procedura i uvođenju novih metoda rada. Za početak promjena potrebno je ispuniti nekoliko uslova, poput prilagođavanja infrastrukture novom načinu rada, te dodatne obuke i upoznavanje uposlenika sa novim metodama.

Prvi biro za zapošljavanje u Tuzlanskom kantonu koji će proći kroz promjene je Biro Tuzla, nakon čega će pozitivna praksa biti prenošena i na ostale biroe.

Služba za zapošljavanje je već počela sprovoditi mjere, tako da su urađeni projekti za rekonstrukciju kako Biroa Tuzla, tako u prvoj fazi i za biroe Kladanj i Gradačac.

Analiza idejnih rješenja za prilagođavanje infrastrukture pomenutih biroa je bila tema današnjeg sastanka, kao i analiza primjene Reformskog paketa. Učesnici sastanka su razgovarali i o načinima za poboljšanje kvalitetnijeg provođenja savjetodavnih usluga, te profesionalnog i karijernog savjetovanja uz prenos iskustava i znanja iz službi koje su već primjenile nove metode rada.

Primarni cilj reforme koju je Služba za zapošljavanje TK počela provoditi jeste unapređenje usluga posredovanja u zapošljavanju i materijalne sigurnosti koje svakodnevno pružamo nezaposlenim građanima.