SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla svečano otvara rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Banovićima

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Tuzlanski kanton
JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla

Bosne Srebrene b.b.
75 000 Tuzla
www.szztk.ba

Datum: 27.09.2016. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Kontakt osoba:
Amela Zahirović
tel. 035 367 471
mob. 061 555 331
amela.zahirovic@szztk.ba

JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla svečano otvara rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Banovićima

JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uz podršku Vlade Švicarske, u četvrtak 29. septembra svečano će otvoriti rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Banovićima, sa početkom u 11 sati na platou ispred Biroa u ulici Muslimanske brdske brigade 37.

Cilj rekonstrukcije bio je prilagođavanje fizičkog prostora novim metodama rada koje će Služba provoditi u narednom periodu. Nove metode tiču se razdvajanja administrativnih poslova i savjetoanja nezaposlenih i poslodavaca, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg pružanja usluga.

Predstavnici Službe su u septembru 2015. godine potpisali Memorandum o suradnji i realizaciji “Reformskog paketa” sa Vladom Švicarske, u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), od kada su zajedničkim naporima uspjeli rekonstruisati Biro Gradačac, Biro Banovići, započeti rekonstrukciju i najvećeg općinskog biroa u Kantonu – Biroa za zapošljavanje Tuzla, ali i pripremiti projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju još 4 općinska biroa. Zaposleni u Službi su obučeni za rad po novim procedurama.

Rekonstruisani Biro Banovići posjeduje moderno uređene prostorije, tehničku opremu i obučene zaposlenike koji će po otvaranju krenuti sa radom u skladu sa novim procedurama.

“Biro posjeduje šalter salu, salu za grupna savjetovanja, kao i kancelarije za individualna savjetovanja. Sve je prema svjetskim standardima. Iako je infrastruktura jako važna za poslovanje jedne ustanove, mnogo je bitniji kvalitet usluga koji će biti pružan. Uz savremenu opremu i edukovane zaposlenike nezaposlena lica će mnogo brže i kvalitetnije dobijati uslugu i administrativnu, ali i onu mnogo važniju – savjetodavnu. Kroz savjetodavni proces nezaposlenim licima će biti pružana kontinuirana pomoć u dobijanju zaposlenja, što je posebno važno u teškim ekonomskim uslovima u kojima se Kanton i Bosna i Hercegovina nalaze”, ističe direktor JU Službe za zapošljavanje TK, Senad Muhamedbegović.

Nakon rekonstrukcije Biroa Banovići i nedavno rekonstruisanog Biroa Gradačac koji je već počeo sa primjenom novih metoda, planirano je prenošenje dobre prakse i na ostale općinske biroe u Kantonu. Otvaranju Biroa Banovići prisustvovat će Premijer TK, Bego Gutić, Ministrica za rad i socijalnu politiku TK, Danijela Simić, direktor GOPA-e i rukovodilac YEP-a, dr Ranko Markuš, te drugi brojni zvaničnici i predstavnici institucija i organizacija sa područja Tuzlanskog kantona, kao i brojni poslodavci.

Izjave za medije: 10:45 sati

Amela Zahirović,
Stručni saradnik za informisanje