Predstavnici Službe za zapošljavanje TK i Vlade TK posjetili poslodavce u Banovićima i Kladnju

Tuzla, 14.3.2016. godin
By: Amela Zahirović

Predstavnici Službe za zapošljavanje TK i Vlade TK danas su održali radni sastanak sa poslodavcima u općinama Banovići i Kladanj o temi subvencioniranja zapošljavanja i samozapošljavanja u 2016. godini.

Cilj  sastanka bio je upoznavanje javnosti o potencijalnim sredstvima i načinu korištenja sredstava za subvencioniranje zapošljavanja i samozapošljavanja.

Ministar razvoja i poduzetništva TK, Nermin Hodžić upoznao je poslodavce o kakvim je sredstvima riječ. Za subvencioniranje zapošljavanja i samozapošljavanja za područje TK za 2016. godinu izdvojeno je preko 18 miliona KM iz budžeta vlada Federacije i Kantona, te Federalnog zavoda za zapošljavanje. Vlada Federacije izdvojila je 14 miliona i 65 hiljada KM za navedene mjere, dok je Federalni zavod za zapošljavanje izdvojio 2 miliona i 31 hiljadu, a Vlada Kantona 2 miliona. Dio sredstava izdvojenih iz Vlade Federacije i Federalnog zavoda je već utrošen, a od 15. marta 2016. godine  Vlada TK će početi sa realizacijom svojih mjera i objavljivanjem javnog poziva.

Ministar Hodžić istakako je da poslodavci nisu dovoljno upoznati sa načinom korištenja poticajnih sredstava i da je dosadašnja praksa pokazala da svake godine dolazi do neutroška sredstava i da to treba mijenjati. U skladu s tim Vlada TK je pokrenula niz mjera edukativnog karektera. U pripremi je i edukativni video materijal, a slični sastanci će biti održani u svim lokalnim zajednicama na području Tuzlanskog Kantona.

Današnjem sastanku, pored predstavnika Službe za zapošljavanje i Vlade TK, prisustvovao je i predsjednik Obrtničke komore TK, Željko Babić, kao i načelnici općina, te su svi bili na raspolaganju za pitanja poslodavaca.

Razija Majstorović, šefica odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje TK predstavila je aktuelne programe aktivne politike zapošljavanja, te načine apliciranja i realizacije. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK predstavili su pogodnosti dostupne poljoprivrednim obrtnicima, a o načinima registracije, ne samo poljoprivrednog obrta, prisutni su saznali od predsjednika Obrtničke komore TK. Predsjednik Komore predstavio je i druge pogodnosti koje obrtnici mogu koristiti kao članovi, poput popusta na gorivo, reklamiranje, te plaćanje taksi.

U cilju pružanja što kvalitetnijih uslova za pokretanje novog biznisa, te poslovanje postojećih malih i srednjih preduzeća, kao i obrta, Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona je pokrenulo realizaciju online info pulta za podršku i pomoć malim i srednjim preduzećima sa područjaTuzlanskog kantona. Adresa za pristup online info pultu je http://registarmsp.azurewebsites.net.

Pored općina Banovići i Kladanj, radni sastanci su održani još u općinama Kalesija, Živinice, Sapna, Teočak, Čelić i Srebrenik, dok je za naredni period planirano održavanje sastanaka sa poslodavcima u Gračanici, Doboj Istoku, Gradačcu, Lukavcu i Tuzli.