Održana radionica profesionalne orijentacije za maturante MSŠ Banovići

Tuzla, 08.04.2016. godine
By: Amela Zahirović

Predstavnici Službe za zapošljavanje TK u suradnji sa Međunarodnim udruženjem „Interaktivne otvorene škole“ Tuzla i Omladinske organizacije Osmijeh za osmijeh Tuzla 08.04.2016. godine održali su radionicu profesionalnog informisanja i orijentacije učenicima Mješovite srednje škole u Banovićima.

Međunarodno udruženjem „Interaktivne otvorene škole“ Tuzla kroz kontinuirani rad sa učenicima i profesorima srednjih škola na području Tuzlanskog kantona, konkretno u radu sa maturantima MSŠ Banovići, uvidjeli su potrebu za profesionalnim informisanjem učenika, te pozvali predstavnike Službe da održe radionicu o toj temi.

Maturanti su upoznati o proceduri i rokovima prijavljivanja u Službu za zapošljavanje po završetku srednje škole. Pažnja je posvećena koracima i značajnim faktorima koje treba uzeti u obzir pri izboru zanimanja, te kako utvrditi koje zanimanje je prikladno za neku ličnost i čime se treba voditi pri izboru budućeg zanimanja i sl.

Cilj radionice nije bio učenicima promovisati određena zanimanja ili fakultete, nego ih uputiti na koji način napraviti samostalan izbor u skladu sa vlastitim sposobnostima i inetersima. Važno je bilo ukazati im na mogućnosti izbora u Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini i inostranstvu i o čemu trebaju voditi računa pri upisu na fakultet i izboru budućeg zanimanja.

O značaju volontiranja i angažmana u lokalnoj zajednici u srednjoškolskom i studentskom životu i na koji način volontiranje i aktivizam u zajednici doprinose uspjehu i boljim rezultatima na tržištu rada učenike je upoznala predstavnica Omladinske organizacije Osmijeh za osmijeh.