Održan Forum sektora zapošljavanja: Primjena „Reformskog paketa“ u javnim službama za zapošljavanje

Tuzla, 11.02.2016.
By: Amela Zahirović

Predstavnici javnih službi/zavoda za zapošljavanje iz BiH, federalnog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva civilnih poslova BiH u organizaciji Projekta zapošljavanja mladih – YEP su 10. i 11. februara u Sarajevu održali Forum sektora zapošljavanja/Stručni seminar o temi primjene „Reformskog paketa“ u javnim službama za zapošljavanje.

img_0147Cilj stručnog seminara bio je utvrđuvanje koraka za predstojeću reformu. Nijedna promjena nije laka i da će reformski put biti težak i naporan posao, istakao je i David Kramer, predstavnik Ambasade Švajcarske u BiH. On je rekao i kako se u BiH mnogo govori o promjenama, ali sve ostaje samo na papiru i da se nada da će javne službe prihvatiti reformu uz što efikasniju primjenu u praksi. Inače, Ambasada Švajcarske u BiH je jedan od donatora navedene reforme, a program implementira njemačka agencija GOPA, odnosno projekat zapošljavanja mladih – YEP. Ranko Markuš, rukovodilac YEP – a, napomenuo je da održavanje Foruma služi kako bi predstavnici službi istakli šta će za njih reforma značiti, te da promjene treba sprovesti i u teoriji i u praksi. Direktor J.U. Službe za zapošljavanje TK, Senad Muhamedbegović, kao i direktori ostalih javnih službi, su se složili da je reforma neophodna ako žele poboljšati kvalitet svojih usluga, te da znaju kako će put biti težak, ali su spremni istrajati.

Novi način rada sektora za zapošljavanje testiran je u JU Službi za zapošljavanje kantona Sarajevo, te u JU Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske. Predstavnici ovih ustanova, takođe, su prisustvovali Forumu i predstavili su način rada svojim kolegama. Razgovarali su o prednostima reforme, o problemima sa kojima su se susretali na reformskom putu. Na kraju prvog dana susreta organizovana je i studijska posjeta biroima za zapošljavanje Novo Sarajevo i Centar.