Odlučila ostati u BiH i iskoristiti šansu:Projektni biro mlade Lukavčanke već sada je prepoznat na tržištu

U organizaciji Federalnog zavoda za zapošljavnje u utorak (28. maja) je u Sarajevu održana druga po redu konferencija pod nazivom „Izazovi na tršištu rada 2019“. Teme na ovogodišnjoj konferenciji bile su uticaj migracije na tržište rada i aktivne mjere zapošljavanja i ostvareni efeketi.

U okviru teme koja je bila posvećena aktivnim mjerama zapošljavanja i ostvarenim efektima, svoja iskustva u pokretanju vlastitog biznisa podijelila je Adela Kurtić, jedan od osnivača Alteus d.o.o projektnog biroa iz Lukavca, a ujedno i korisnik Start up-poticaja za samozapošljavanje.

Bila je ovo prilika da šira javnost čuje njenu uspješnu priču, ali i pozitivna iskustva koja je dosad imala sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, koji su joj pružili nesebičnu podršku.

Prema njenim riječima, ona se poslije okončanja studija dvoumila da li otići iz Bosne i Hercegovine ili ostati ovdje i pokrenuti vlastiti biznis. Odlučila se za ovo drugo i, kaže, uopće nije zažalila zbog toga.

-Uočili smo tržište i šansu za sebe. Odlučili smo otvoriti projektni biro koji se bavi projektovanjem iz oblasti hidrotehnike. Trenutno smo uposleni samo moj budući suprug Semir i ja, ali obzirom na dosadašnje poslovanje vjerujem da ćemo uskoro imati nova upošljavanja. Dosad smo imali nekolicinu velikih projekata sa firmama koje su na našem tržištu prisutne i po nekoliko decenija. Hvala Federalnom zavodu što ima ovakve programe, koji nam puno znače. Oni pokazuju da neko misli i obraća pažnju na mlade – poručila je u svom obraćanju Adela Kurtić, inače građevinski inženjer.

Ona je istakla da je otvorena za sva pitanja i pomoć, da će onima koji žele krenuti njenim putem, vrlo radno prenijeti svoja iskustva.

dav
dav