Nezaposlenim u Tuzlanskom kantonu za 2016. godinu obezbijeđeno preko 18 miliona KM za subvencioniranje zapošljavanja i samozapošljavanja

Tuzla, 19.02.2016. godine
By: Amela Zahirović

U Vladi TK danas 19.02.2016. godine je održana konferencija za štampu u povodu predstavljanja Programa subvencioniranja zapošljavanja i samozapošljavanja za 2016. godinu.

Vlada Federacije BiH za ove namjene izdvojila je sredstva od 50 miliona KM, dok je Federalni zavod za zapošljavanje Obezbijedio dodatnih 10 miliona, od čega je Tuzlanskom kantonu pripalo 16 miliona i 65 hiljada KM. Radi se o programima:

  • Prvo radno iskustvo;
  • Subvencioniranje samozapošljavanja;
  • Prilika za sve;
  • Vaučer za posao;
  • Periodično/sezonsko zapošljavanje i
  • Priprema za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje 2016 – Obukom do zaposlenja.

Javni pozivi za navedene Programe otvoreni su 18.02.2016. i trajat će do utroška sredstava, a najkasnije do 31.12.2016. Linkovi za apliciranje nalaze se na web stranicama Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalne Službe za zapošljavanje Tuzla.

Kada je riječ o Programima Vlade TK izdvojeno je 2 miliona KM, a realizovati će ih tri resorna ministarstva u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK i Privrednom komorom TK.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK na raspolaganju će imati 1 milion KM, od čega će 800 hiljada KM uložiti u Programe zapošljavanja, a dodatnih 200 hiljada KM u kreditna sredstava. Programi zapošljavanja podrazumijevat će prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kroz rad, planirana sredstva po osobi su 2,500 KM.

Ministarstvu za boračka pitanja namijenjeno je 500 hiljada KM. Sredstva će biti ravnomjerno raspoređena, 250 hiljada za zapošljavanje, a 250 hiljada za samozapošljavanje. Raspisivanje javnog poziva za korištenje sredstava iz budžeta ovog ministarstva planirano je za maj 2016. godine.

Za kupovinu nove mehanizacije poduzetnicima, koji će za uzvrat uposliti nezaposlene koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, obezbijedit će 300 hiljada KM Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK. Privredne obrtnike za korištenje ove poticajne mjere predložit će Privredna komora TK.

Pomenuta sredstva Vlade TK biće raspoređena kroz različite Programe tokom cijele 2016. godine.