Najmlađa fabrika u GIKIL-u ostvarila rekordnu proizvodnju i rekordnu prodaju: Visokokvalitetni bh. proizvod izvozi se u 16 zemalja svijeta

Proizvodnjom više od 10.000 tona maleinske kiseline najmlađa fabrika u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac, fabrika AMK, u protekloj godini ostvarila je rekordnu proizvodnju.

Postignuti uspjeh, kako ističe Elnedin Omerdić, direktor fabrike, rezultat je ne samo višegodišnjeg uloženog napora, nego i pametnih investicija.

“Zamjena katalizatora u proizvodnom sistemu, kojem su prethodila i druga poboljšanja u tehnološkom procesu, bio je presudan korak, a rezultat je više od 10.000 tona anhidrida maleinske kiseline izvezenog na strana tržišta. Riječ je o iskorištenosti maksimalnog kapaciteta fabrike, kroz istu potrošnju osnovne sirovine n-butana, a čija je uspješnost i finansijska isplativost dokazana kroz Six Sigma projekat koji se uspješno provodi u GIKIL-u”, pojašnjava Omerdić.

Ostvarenje velikog uspjeha u proizvodnji u ovoj fabrici, pored investiranja, ističe Omerdić, rezultat je i timskog rada svih uposlenika fabrike kao i dobre saradnje sa rukovodstvom GIKIL-a, te podrške drugih fabrika.

Prakticna nastava za ucenike srednjih skola u GIKIL-u
“Praktična nastava za učenike srednjih škola u GIKIL-u”

“Najvažnije je imati oko sebe ljude koji znaju svoj posao. Bez uposlenika iz održavanja, bez procesnih radnika koji su uvijek uključeni u sve aktivnosti, bez izuzetaka, ne bi imali ovo sa čime se trenutno ponosimo. Timski rad je doveo fabriku u stanje sa minimumom poteškoća u tehnološkom održavanju, a proizvodnju bez ijednog značajnog problema, zahvaljujući primjeni TPM metodologije. Isto je i sa podrškom koja nam je dolazila iz ostatka kompanije”, kaže Omerdić.

Rekordnu proizvodnju AMK fabrike pratila je i rekordna prodaja. Odlučeno je da se strateški na tržištu nastupi hrabrije, te je GIKIL umjesto prodaja na ugovore postao spot prodavac koji se za sve kupce bori odvojeno sa novim tržišnim cijenama koje se definišu svakog mjeseca. Ova transformacija se nije desila preko noći i traje još od 2012. godine. Rizik je bio veliki, tvrdi Senad Škripić, zamjenik direktora za prodaju KAN-a i AMK, ali kada imate kvalitetan proizvod onda je i lakše pridobiti kupce.

“Sa takvom poslovnom politikom došlo se do pozitivnih finansijskih rezultata na maleinu koji ujedno prati i rekordnu proizvodnju, odnosno najveću proizvodnju ikad zabilježenu”, pojašnjava Škripić.

Gotov proizvod AMK spreman za izvozDa je GIKIL-ov AMK proizvod prvoklasne kvalitete govori i podatak da se trenutno izvozi u čak 16 zemalja svijeta.

“Posebno smo ponosni na prodaju koju ostvarujemo čak i u Rusiji. Određene isporuke smo radili i za Iran, a među evropskim zemljama najprisutniji smo u Italiji, Poljskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, a u posljednje vrijeme i u Srbiji. Prošle godine kao najaktivnije tržište je bila tradicionalno Italija, a potom još od ranije vrlo je aktivno i  tržište Turske”, kaže Škripić, te dodaje da se prednost ostvaruje upravo zbog kvalitete, što potvrđuje i činjenica da do sada nije zaprimljena niti jedna reklamacija.

Fabrika AMK sestrinska je fabrika svim drugima u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac. Kao jedina fabrika ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije koja je stopostotno izvozno orjentisana ima veliku perspektivu za razvoj. Ostvareni procvat u godini kada je bila prisutna velika kriza u industrijskom sektoru nije ostao neprimijećen, a pozitivan rezultat usmjeren je kao podrška radu i poslovanju i drugim fabrikama u GIKIL-u.

U 2017.godini tako se očekuje nastavak dobrog poslovanja, i sigurno ostvarenje dobrog proizvodnog rezultata. Sve to daje za pravo da se u GIKIL-u i ovoj fabrici, razmišlja i o dodatnim investicijama.