JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla svečano otvorila rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Tuzli

JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uz podršku Vlade Švicarske danas je svečano otvorila rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Tuzli.

dsc_0035_800x533Cilj rekonstrukcije bio je prilagođavanje fizičkog prostora novim metodama rada koje će Služba provoditi u narednom periodu. Nove metode tiču se razdvajanja administrativnih poslova i savjetovanja nezaposlenih i poslodavaca, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg pružanja usluga.

Predstavnici Službe su u septembru 2015. godine potpisali Memorandum o suradnji i realizaciji “Reformskog paketa” sa Vladom Švicarske, u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), od kada su zajedničkim naporima uspjeli rekonstruisati Biro Gradačac, Biro Banovići, Biro za zapošljavanje Tuzla, ali i pripremiti projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju još 4 općinska biroa. Zaposleni u Službi su i obučeni za rad po novim procedurama.

Biro za zapošljavanje Tuzla već nekoliko mjeseci primjenjuje novi metod rada, a adaptirani prostor sa moderno uređenim prostorijama, tehničkom opremom i obučenim zaposlenicima omogućit će pružanje još kvalitetnije usluge.

“Vlada TK od reforme Službe za zapošljavanje očekuje razdvajanje aktivnih od pasivnih tražilaca zaposlenja, te dodatno smanjenje nezaposlenih na evidenciji Službe”, istakao je Premijer TK, Bego Gutić.

dsc_0056_800x533“Grad Tuzla je uložio zgradu, Švicarska Vlada i Kanton rekonstrukciju, a sve u cilju što većeg zapošljavanja. U 2016. godini na području Grada Tuzla zaposleno je 1100 osoba, te kroz različite projekte Grad će nastaviti sa izradom i realizacijom strategija za smanjenje broja nezaposlenih”, navodi Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

“Reforma službe za zapošljavanje i uvođenje novih metoda u radu omogućit će kvalitetniju suradnju i rad sa poslodavcima i nezaposlenim licima. Takođe, u narednom period biće podijeljeni aktivni od pasivnih tražilaca posla, jer oko 30% registrovanih nezaposlenih su na evidenciji Službe zbog ostvarivanja nekih drugih prava, a ne zbog traženja zaposlenja”, kazao je direktor JU Službe za zapošljavanje TK, Senad Muhamedbegović.

Nakon rekonstrukcije najvećeg Biroa za zapošljavanje u Kantonu, te nedavno rekonstruisanih Biroa Gradačac i Banovići planirano je prenošenje dobre prakse i na ostale općinske biroe. Otvaranju Biroa Tuzla prisustvovali su Premijer TK, Bego Gutić, Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, direktor GOPA-e i rukovodilac YEP-a, dr Ranko Markuš, predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, te drugi brojni zvaničnici i predstavnici institucija i organizacija sa područja Tuzlanskog kantona i poslodavci.

(Fotografije, izvor: RN MULTIMEDIA TUZLA)