Danas, poslodavcima morate biti „dosadni“

Uporna, inteligentna i željna učenja riječi su radnog kolege Gradačačanke Almedine Ćosić. Da ove riječi zaista i opisuju mladu inženjerku građevine govori datum diplomiranja, vrijeme provedeno na evidenciji biroa za zapošljavanje i datum zaposlenja.

Almedina je diplomirala na građevinskom fakultetu u Tuzli 09. septembra 2016. godine. Bila je uspješan student, sa jako malo slobodnog vremena za odmor, druženje i volontiranje. Kako kaže dok je bila učenica srednje škole bila je uključena u mnoge vannastavne aktivnosti, ali kao sudentica posvetila se samo nauci.

Da je spoj teorije i prakse potpuno novo iskustvo doživjela je prilikom svog prvog zaposlenja. Nakon diplomiranja Ćosić se prijavila općinskom birou za zapošljavanje u Gradačcu, a na pitanje kakvo je njeno iskustvo iz biroa, uz smjeh kaže: „Kratko, ali pozitivno“. Prilikom prijave, savjetodavac u birou za zapošljavanje sa Almedinom je izradio plan zapošljavanja, dao joj početne upute i smjernice o trenutnoj situaciji na tržištu rada. I potraga je krenula!

Iako se Almedinin put u traženju zaposlenja ne čini dovoljno dug, jer ugovor o obavljanju pripravničkog staža potpisala je 01.01.2017. godine u građevinskoj firmi ASILTing doo Gradačac, nije bio bez trnja, prepreka i razočarenja. Obišla je mnogo firmi koje se bave građevinskom djelatnošću, ostavila mnogo molbi i doživjela mnogo odbijanja, ali slobodno možemo reći da se trud, ipak isplatio. Almedina se nada da će ispuniti očekivanja poslodavca i da će nakon obavljenog pripravničkog staža dobiti i ugovor o radu. Njen primarni cilj je da razvija svoje vještine, uči i usavršava, a gdje će raditi za 3 ili 5 godina prepustit će životnim okolnostima, jer kako kaže najbitnije je iskustvo, a kada ga stekne otvorit će se mnogo više mogućnosti.

Kada smo pitali Almedinu koju bi poruku poslala mladim nezaposlenim, rekla je da budu jaki, uporni i nikad ne odustaju, a kroz smjeh dodaje: „Da ne kažem da budu dosadni.“