Uspjeti možete, samo, nakon što pobijedite strah

Izvođenje tretmana njege i uljepšavanja lica i tijela preparativnom kozmetikom primarna specijalnost su mlade teočanke, Merime Džuzdanović. Iskustvo u kozmetičkoj djelatnosti sticala je osam godina, radeći u nekoliko prestižnih kozmetičkih salona u Tuzli. Gradila je svoje vještine marljivo i predano, a sve kako bi ostvarila svoj srednjoškolski san – „Imati vlastiti salon“.

Kada je sakupila dovoljno radnog iskustva i vještina, ali i vjere u vlastiti uspjeh, prevladala je strah i donijela odluku o pokretanju samostalnog biznisa. U toku priprema za otvaranje salona bila je prijavljena na evidenciju nezaposlenih u Birou za zapošljavanje Teočak, gdje je o svojoj namjeri razgovarala sa savjetodavcem, Zlatom Đedović, a koja joj je bila podrška na putu do registracije. U tom periodu JU Služba za zapošljavanje TK imala je otvoren javni poziv za nezaposlene osobe za pokretanje samostalne djelatnosti, te je Đedović informisala Merimu o Projektu i predložila joj da aplicira kako bi obezbijedila nedostajuća sredstva za pokretanje svog biznisa. „Ne bih uspjela bez podrške Biroa i savjetodavca Zlate Đedović, mnogo su mi pomogli njeni savjeti“, navodi Merima.

Džuzdanović je prošla na Projektu Start up i uz pomoć Službe i vlastitih sredstava otvorila je Kozmetički studio Perfect Skin u Tuzli. Radi već mjesec dana i zadovoljna je kako kaže svojom odlukom i količinom posla. Za sada radi sama, ali u narednom periodu planira razvijati poslovanje i stvarati mogućnost za nova zapošljavanja. Iako sama, u Salonu nudi široku lepezu usluga, poput:

  • postavljanja kozmetičke dijagnoze i određivanja vrste, trajanja i intenziteta tretmana, kao i tipa i stanja kože
  • daje preporuke za određenu kozmetiku prema tipu kože
  • izvodi različite masažne tehnike
  • depilaciju voskom i šećernom pastom, kao i
  • usluge medicinskog pedikira i manikira.

Za kraj razgovora pitali smo Merimu šta bi voljela da znaju nezaposlene osobe koje su u potrazi za poslom ili pokretanjem vlastitog biznisa i rekla nam je „ako se trudite da uvijek budete bolji u onome što radite i uz to ako prevladate svoje strahove, uvijek možete uspjeti“.