U ponedjeljak Javni poziv za mjeru Tražim poslodavca 2018

Federalni zavod za zapošljavanje će u ponedjeljak 30.04.2018. godine u 8 sati objaviti Javni poziv za učešće u mjeri Tražim poslodavca 2018 u sklopu Programa sufinansiranja zapošljavanja 2018.

Pozivaju se nezaposlene osobe i poslodavci da se upoznaju sa sadržajem mjere radi eventualnog učešća, a čiji je cilj sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih osoba prije dana preuzimanja Obrasca za traženje posodavca TP.

1. KORAK

Nezaposlena osoba se prijavljuje za učešće u mjeri “Tražim poslodavca 2018” putem Linka za prijavu za nezaposlenu osobu – Obrazac za traženje posodavca TP u koji unosi svoje podatke i koji je na kraju potrebno spasiti, odštampati i potpisati.

Pomoću ovog obrasca, na kojem je automatski dodijeljen Vaučer kod, nezaposlena osoba traži poslodavca radi sufinansiranja zapošljavanja.

Trajanje ovog obrasca je 60 dana od dana prijave nezaposlene osobe.

2. KORAK

Nakon što nezaposlena osoba iz ciljne grupe pronađe poslodavca koji je spreman da je zaposli uz mjeru “Tražim poslodavca 2018”, poslodavac se, također, prijavljuje za učešće u Programu putem Linka za prijavu za poslodavce u koji unosi svoje podatke i obavezno Vaučer kod iz Obrasca za traženje poslodavca TP osobe koju namjerava zaposliti i druge potrebne podatke, kao i podatak o dužini trajanja zapošljavanja tj. radnog odnosa na period od 6 ili 12 mjeseci.

Nakon toga potrebno je da poslodavac prijavu spasi, odštampa, potpiše, ovjeri i preda nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje zajedno sa ostalom pripadajućom dokumentacijom u roku od 30 dana od dana svoje elektronske prijave za učešće u Programu. Računajući rokove za oba učesnika proces može trajati najviše 90 dana.

Iznos sufinansiranja se utvrđuje u visini od 2.400 KM bruto za period od šest mjeseci ili 3.600 KM bruto za period od 12 mjeseci, a realizuje se po principu mjesečne refundacije ukoliko se zaključi ugovor o sufinansiranju zapošljavanja tj. ukoliko ispuni uvjete definisane Programom.

(Izvor: fzzz.ba)