U Klub za traženje posla došla s brojnim upitima, ali i vizijom: Danas zaposlena i razvija poslovnu ideju

Ideja i velika želja za uspjehom, glavne su vodilje potrebne za ostvarenje cilja. Bar tako je u slučaju Amile Dizdarević-Demirović iz Tuzle. Po struci je ekonomski tehničar, radila je dugo godina taj posao, međutim početkom 2018. ostala je bez zaposlenja. Tada se našla na evidenciji nezaposlenih Biroa za zapošljavanje Tuzla, ali je vrlo brzo već počela tražiti način za zaposlenje. Prilikom prijave na Biro, uključila se u savjetodavni proces sa savjetodavcem Mevlidom Šećerović. Nakon savjetodavnog dijela, od strane savjetodavca upućena je u Klub za traženje posla. U Klub je došla s mnoštvom ideja i namjerom da dobije dodatna znanja za apliciranje na posao, ali i da uvidi da li ima dostupnih poziva za osiguranje finansijskih sredstava koja su joj potrebna za provedbu jedne od njenih ideja, a koje bi joj na kraju osigurale posao.

Kroz Klub je prošla sve segmente koje su prošli i drugi članovi Kluba, od pisanja CV, motivacionog pisma, do simulacije intervjua sa poslodavcem.

Kako navode iz Kluba za traženje posla Tuzla, već na samom početku se moglo vidjeti da Amila zna šta hoće, imala je viziju kako na najbolji mogući način iskoristiti znanja koja će steći prilikom obuke u Klubu. Bila je iznenađena postojanjem ovakve vrste obuke, imala je neka predznanja kada je u pitanju pisanje motivacionog pisma, ali je željala naučiti još. Cilj je bio naučiti što više i primijeniti to prilikom slanja prijava na posao, odlaska na intervju. Također, kako je već navedeno, uz sve ovo, postojala je opcija pokretanja vlastitog biznisa i time obezbjeđenja dugoročnijeg zaposlenja. Poslije završene obuke u Klubu, vratila se u savjetodavni proces kod već pomenutog savjetodavca, gdje je dobila informacije o aktuelnom javnom pozivu za YEP Inkubator poslovnih ideja koji provodi Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske.

Kroz Inkubator, YEP i Grad Tuzla učesnicima osiguravaju podršku u jačanju ličnih poduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga te mentorstvo u registraciji i razvoju posla.
Amila je ovo vidjela kao izuzetnu priliku za ideju koju ona ima. Prijavila se na javni poziv za YEP Inkubator, a u međuvremenu dobila zaposlenje kao administrativni radnik/voditelj poslovnice u rent-a-car agenciji City Cars.

No, iako je dobila zaposlenje nije odustala od svoje ideje. Krenula je sa obukom u okviru YEP Inkubatora, gdje će kroz više mjeseci raditi na razvijanju poslovne ideje, biznis plana, koji će na kraju procesa inkubacije biti predstavljen stručnoj komisiji. Amila se nada da će dobiti pozitivan odgovor, te uz pomoć tih sredstava realizovati zacrtani cilj – krenuti sa realizacijom poslovne ideje (za sada ideja poznata predstavnicima YEP-a).

yep inkubator info dan tuzla 4

Treba reći, da je početkom maja, u prostorijama Službe za zapošljavanje TK – Biroa Tuzla održan Info dan, odnosno prezentacija programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja. Tada je zainteresovanim osobama, među kojima je bila Amila, predstavnik Projekta zapošljavanja mladih YEP Dženan Trbić, detaljno pojasnio šta je svrha programa, zatim ih upoznao sa realizacijom programa odnosno kako će biti proveden, na koji način YEP daje podršku budućim poduzetnicima.

Mnogi su bili iznenađeni što postoje ovakvi vidovi podrške za razvoj poslovnih ideja, a već tada je iznesen niz ideja koje bi dovele do poboljšanja življenja mladih osoba, odnosno njihovog zaposlenja. Na kraju priče, Amilina poruka svim mladim ljudima bi bila: Da nikada ne treba odustajati od svojih snova, u njenom slučaju, od dobre poslovne ideje čija realizacija će biti ispunjenje sna iz djetinjstva.