Tržište rada zahtijeva stalno usklađivanje obrazovnog sistema

Tuzla, 19.05.2016. godine
By: Amela Zahirović

Predstavnici JU Službe za zapošljavanje TK 18.05.2016. godine su učestvovali na okruglom stolu o temi: „Usklađivanje obrazovnih politika sa potrebama tržišta rada kroz javno – privatno umrežavanje“.

Šefica Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje TK, Razija Majstorović prisutnima je predstavila stanje na evidenciji nezaposlenih osoba na području TK. Istakla je pozitivne prakse koje Služba sprovodi u svom radu i probleme sa kojima se susreće pri integrisanju osoba na tržište rada. Majstorović je navela i najbrojnija zanimanja na evidenciji Službe, kao i ona deficitarna.

Nakon izlaganja predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta TK, te predstavnika poslodavaca, obrazovnih ustanova, općina i organizacija civilnog društva i predstavljanja najizraženijih problema, ali i pozitivnih praksi doneseni su i prijedlozi za djelovanje u narednom periodu.

Ukratko, preporuke se svode na važnost zajedničkog djelovanja svih aktera iz oblasti obrazovanja, rada i zapošljavanja na lokalnom nivou, te uz konstantno praćenje potreba tržišta rada usklađivati i obrazovni sistem. Potrebno je djelovati i na sistem, ali i na pojedine segmente tog sistema, zato je važno lokalno djelovanje. Sistemske promjene su dugotrajan proces i postaju vidljive tek nakon određenog perioda i dok se to ne desi potrebno je mijenjati i poboljšavati pojedinačne slučajeve, naglasili su predstavnici Projekta USAID Sida GOLD. Promjene na tržištu rada su brze i konstantne, tehnologija je u stalnom napretku, a finansijska sredstva za razvoj praktične nastave u obrazovnom sistemu su ograničena, ali i pored toga uz postojanje svijetlih primjera povezivanja škola i poslodavaca uz dalji naporan rad i zalaganje promjene su moguće, istaknuto je na okruglom stolu.

Okrugli sto su organizovali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u suradnji sa USAID Sida GOLD projektom.