Težak rad, prepoznavanje dobre prilike i istrajnost, uglavnom, su recept za poduzetnički uspjeh!

Dvadesetsedmogodišnji Teočanin, Sadmir Muratović, svoju ljubav prema građevini i hobi pretvorio je u uspješan biznis. Nakon završene građevinske škole upisao je studiji građevine u toku kojeg je obavljao građevinske poslove, najprije kao hobi, a s vremenom sve češće kao honorarne poslove, što je rezultiralo da napravi pauzu na redovnom studiju i pokrene vlastiti obrt. „Bilo je jako teško redovno studirati i prihvatati sve češće radne angažmane, tako da sam odlučio pokrenuti vlastiti posao, a studiji nastaviti vanredno“, navodi Muratović.

U pauzi između promjene načina studiranja bio je prijavljen na evidenciju Biroa za zapošljavanje u Teočaku, gdje je dobio informacije o finansijskoj podršci malim biznisima, te je tako uz finansijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje, 2022. godine, registrovao Obrtničku radnju za izvođenje građevinskih radova sa posebnim naglaskom na adaptaciju i izgradnju kupatila „Solo Maher“ Sniježnica, Teočak.

U razgovoru sa Sadmirom saznali smo da posao raste, djelatnost se kontinuirano razvija, ali da se trenutno, kao i većina poslodavaca na području Bosne i Hercegovine, suočava sa nedostatkom adekvatne radne snage. Kako kaže: „Mladi nezaposleni teže nečemu drugačijem, većem, nakon što nauče posao odlaze dalje, bez obzira na dobru zaradu i uslove rada, dok sa druge strane starije osobe teško prihvataju građevinske poslove“.

Zbog čega smo ga i pitali šta bi poručio mladim osobama, onim koje traže zaposlenje sa jedne strane i onim koji planiraju pokrenuti vlastiti biznis sa druge strane, na što je Sadmir odgovorio, da je i za jedne i za druge najbitnije da prepoznaju dobru priliku. Primijetio je da osobe koje traže zaposlenje, najčešće ciljaju samo određenu djelatnost, ali na početku karijere mogli bi promijeniti perspektivu i prihvatiti poslove koji se nude na tržištu i naravno koji su plaćeni, jer i tako se mogu usavršavati. Sa druge strane, osobama koje razmišljaju o pokretanju samostalne djelatnosti savjetuje da prevladaju strah, te da i ako ne ide uvijek se mogu vratiti tamo odakle su krenuli. Pokrenuti i provjeriti održivost biznisa posebno je moguće uz različite programe sufinansiranja poduzetništva koje nudi Federalni zavod za zapošljavanje i druge organizacije. Kao potvrda njegovim riječima – „Prepoznati priliku, naporno raditi i istrajati“ jeste sam njegov obrt, pokrenuo ga je uz pomoć sredstava Federalnog zavoda, a kasnije nadogradio uz novčanu podršku Investicijske fondacije IMPAKT, a uz svoj naporan rad i istrajnost posao se samo širi.

Na kraju moramo istaći da Sadmir ne prepoznaje samo prilike za vlastito napredovanje, već i prilike u kojima može pomoći drugima i unaprijediti kvalitet života drugih, a samo jedan od primjera njegove humanosti jeste učešće u emisiji Hayat Media BiH, „Ispuni mi želju“ u avgustu prošle godine.