Služba za zapošljavanje TK i Udruženje Progres nastavljaju četrnaestogodišnju saradnju

V.D. Direktor Službe za zapošljavanje TK, Advija Murselović, direktor Obrtničke komore TK, Nedžad Nuhanović i koordinator Projekta, Elvir Čaušević danas su potpisali sporazum o zajedničkoj implementaciji projekta “PRO-POSO 2020”.

Cilj projekta PRO – POSO jeste pružanje podrške učenicima srednjih stručnih škola i mladim nezaposlenim osobama od 18 do 35 godina u stručnom obrazovanju, praktičnoj obuci i bržem zapošljavanju.

Projektom je zamišljeno sufinansiranje zapošljavanja 4 mlade osobe do 35 godina, slabijeg socijalnog stanja na period od 6 mjeseci i stipendiranje četveromjesečne praktične nastave kod određenog poslodavca za 12 učenika srednjih škola sa područja TK.

Predviđena sredstva za ovu namjenu su u visini od nešto više od 17500 KM. Za zapošljavanje predviđen je utrošak od oko 10500 KM, dok je za stipendiranje namijenjeno oko 7000 KM.

Služba TK već 14 godina učestvuje u realizaciji projekta PRO – POSO i do sada je zaposleno preko 90 osoba sa područja Kantona uz utrošak oko 216000 KM.

Prema nedavno urađenoj evaluaciji Udruženja Progres 50% soba koje su bile do sada obuhvaćene programom su ostale u radnom odnosu.

Projekat finansijski podržavaju Njemačka Fondacija Wings of Hope (WoH) iz Minhena i Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres iz Sarajeva