Redovni Info seminari za nezaposlene u Birou Tuzla

Tuzla, 15.08.2016. godine

Stručni saradnici Biroa za zapošljavanje Tuzla svake sedmice u srijedu i četvrtak održavaju Info seminar za nezaposlene osobe. Informisanje je obavezno za novoprijavljene osobe.

Služba za zapošljavanje TK u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih – YEP u septembru 2015. godine započela je reformski proces. Reforma podrazumijeva sistem rada prema svjetskim standardima uz odvojeno pružanje administrativnih usluga od savjetodavnih.

20160722_104614-e1470579451376-225x300-225x300U okviru reforme svi općinski biroi za zapošljavanje na području Tuzlanskog kantona radit će po novom programu. Prvi biro koji je krenuo u realizaciju Reformskog paketa je Biro za zapošljavanje Tuzla. Info seminari su dio reformskog procesa i služe novoprijavljenim osobama da bolje upoznaju prava i obaveze nezaposlenih osoba. To podrazumijeva način prijave na evidenciju, rokove za redovnu prijavu, kratke informacije o tržištu rada i aktivnim mjerama zapošljavanja.

Na kraju Info seminara vrši se procjena zadovoljstva korisnika sa sadržajem i uslugom Službe, te se omogućava uključenje u motivacione seminare, Klub za traženje posla, a kasnije i savjetodavni proces.

Svi nezaposleni koji se prvi put prijavljuju na evidenciju Biroa za zapošljavanje Tuzla od savjetodavca dobijaju termin za info-seminar.

Pozitivna praksa obavljanja poslova po novom programu iz Biroa Tuzla u narednom periodu biće prenesena i u ostale općinske biroe.

Reformu finansijski podržava Vlada Švicarske.

(Izvor: YEP.ba; FOTO: Selma Delić, šef Biroa Tuzla)