Priča Dilana Kovačevića: Obuka u Klubu za traženje posla ima veliki utjecaj na mlade osobe i pronalazak zaposlenja

Po završetku fakulteta, dvadesettrogodišnji Dilan Kovačević iz Banovića našao se među osobama koje se vode na evidenciji Službe za zapošljavanje TK. Bachelor prava, znajući da je mnogo osoba koje su stručnog zvanja kao i on, a da potražnja za tim zanimanjem kod poslodavaca nije zadovoljavajuća, odlučio je ne biti u moru onih koji samo čekaju da posao ”dođe sam po sebi”. Dao je sebi zadatak da odmah prilikom prijave na evidenciju Biroa za zapošljavanje Banovići, počne aktivno tražiti zaposlenje. Raspitao se za usluge koje mu uposlenici biroa mogu ponuditi, a koje bi ga lakše dovele do zaposlenja. Obzirom da u ovom Birou postoji Klub za traženje posla, predloženo je da postan član. Prvo je prošao info seminar, a zatim se uključio u Klub. Kaže da nije imao velika očekivanja. Međutim, kada gleda to iz sadašnje situacije, kroz Klub je naučio mnogo toga.

”Rado sam prihvatio učlanjenje u Klub. Očekivanja na početku nisu bila naročita. Međutim, iskustva su pozitivna. Sama obuka trajala je dvije sedmice, prošli smo segmente koji se tiču verbalne i neverbalne komunikacije, zatim pisanja CV-a, motivacionog pisma, vježbe intervjua za posao, kao i općenite stvari u vezi prava uposlenika. Zaista je bila dobra atmosfera na obuci. Naučeno je dosta toga, a oni koji su već imali neko iskustvo u ovim oblastima, mogli su to samo usavršiti. Prezadovoljan sam, kvalitenije je nego sam očekivao”, navodi ovaj mladi svestrani momak.

Obuka u Klubu za traženje posla Banovići koji vodi Adila Kadić, imala je velikog utjecaja na Dilanovo samopouzdanje i bila motivacija da se još aktivnije uključi u proces traženja zaposlenja. Ono što je nakon Kluba uslijedilo, bila je prijava na Javni konkurs za stručno usavršavanje u Općini Banovići. Prošao je proces prijave i selekcije, te je potpisao ugovor za usavršavanje od godinu dana. U tom slučaju, dobio bi radno iskustvo, ali ne i radni staž. Dilan se nije zadovoljio ponuđenim, pa se tokom mjesec dana koliko je obavljao usavršavanje, odlučio prijaviti na Javni poziv za mjeru Tražim poslodavca koji provodi Federalni zavod za zapošljavanje. Dobio je pozitivan odgovor i uslijedila je potražnja poslodavca kod koga bi bio zaposlen. I taj postupak uspješno je okončan, te je kroz nekoliko dana uspio pronaći firmu koja će ga zaposliti. Raskinuo je ugovor za stručno usavršavanje u Općini, te je potpisao novi za zaposlenje u privatnoj agenciji koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju. Radi na poziciji referenta. U toj firmi mu je regulisan i radni staž i plata, tako da je zadovoljan. Dilan navodi da mu je Klub za traženje posla, odnosno obuka u Klubu pomogla kako bi stigao do svoga cilja. Sam intervju koji je vodio sa poslodavcem je upravo izgledao onako kako je predstavljen kroz obuku što je baš olakšavajuća okolnost za one koji prođu obuku u Klubu.

”Bilo je uistinu konstruktivno, posebno za osobe koje nisu imale nikakvog iskustva i predznanje, nije to samo formalno da prođemo i da od toga ne bude ništa. Ovo je baš imalo efekta na mene, a vjerujem i na ostale koji su prošli kroz Klub. Preporučio bih svima da se učlane u Klub, ovo je za svaku pohvalu”, riječi su Dilana.

Za ovu mladu osobu, riječi hvale ima voditeljica Kluba za traženje posla Banovići Adila Kadić. Navodi da je tokom trajanja obuke pokazao da je pravi borac i aktivan tražilac posla. Ističe zadovoljstvo što mu je obuka u Klubu pomogla prilikom traženja posla i samog zaposlenja.

”Dilan je divan mladi čovjek i istinski intelektualac. Zadovoljstvo mi je bilo družiti se s njim u Klubu. Mnogo toga što učimo u Klubu, on je već znao. Jedna od lekcija je da nikada ne dozvole da njihova diploma ide ispred njih, on je već ranije savladao, što je za tako mlade ljude koji se tek spremaju na tržište rada, jako važno. Kroz razne interaktivne igre u Klubu, naučili smo izbjeći taj prvi dojam superiornosti koji on ostavlja na ljude. Uvjerena sam da će ovo biti jedan u nizu tekstova koji hvale ovog mladog čovjeka”, navodi Kadić.

grupa klub banovici dilan kovacevic

Kroz razgovor o tome kako drugi, prvenstveno njegovi poznanici i vršnjaci gledaju na Klub i ostale aktivnosti, kaže da su mladi generalno pasivni, loše su informisani o bilo čemu. Na stvari gledaju s rezervom, ne vide da bi bilo kakva obuka mogla biti korisna za njih, smatraju da od toga nema ništa, čekaju na posao kao da je to nešto što će se samo pojaviti.

”Žalosno je što mladi propuštaju prilike za sve, a prilika je danas više nego ikad, za zaposlenje, za neku edukaciju, za aktivizam. Najveća boljka je što su mladi neaktivni, pasivni, čekaju da se nešto desi, ništa ne poduzimaju sami, život ih vodi kako on hoće, ne usmjeravaju ga oni. Moja poruka je da se aktiviraju, da konstantno rade na sebi, da se usavršavaju, da nikad ne kažu to je to, ja sam nešto završio, ja sam nešto postigao, da uvijek mogu još nešto postići, da mogu nešto uraditi na još kvalitetniji način, da je to uvijek plus za njih kao osobe, i to je pretpostavka da bilo šta ostvare i postignu”, poruka je ovog mladog čovjeka.