Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dali podršku u obuci zaposlenika službi/zavoda za zapošljavanje Bosne i Hercegovine

Federalni zavod za zapošljavanje u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Projektom zapošljavanje mladih YEP u periodu od 4. do 7. novembra u Mostaru organizovao je obuku za zaposlenike javnih službi/zavoda za zapošljavanje BiH.

Cilj obuke bio je razvoj i nadogradnja postojećih znanja, vještina i kompetencija zaposlenika službi/zavoda, a radi učinkovitijeg obavljanja svakodnevnih poslova i preuzimanja uloge trenera i daljeg prenošenja znanja kolegama unutar svojih ustanova.

Planirani ključni ishodi navedene obuke su:

  • Postavljanje osnova za izgradnju sistema internog provođenja obuka javnih službi za zapošljavanje (institucionalizacija sistema);
  • Povećanje efikasnosti rada uposlenika javnih službi za zapošljavanje, unapređujući znanja, vještine i sposobnosti, te jačajući motivaciju da svoj posao obavljaju na najbolji i najefikasniji način;
  • Redovno obučavanje, pravičnu ocjenu rada, mobilnost i unaprijeđenje na osnovu objektivnih i transparentnih kriterija i stručnosti.

Provođenje obuke planirano je u tri modula sa ukupno 100 nastavnih sati, a ovo je bio prvi modul pod nazivom „Trenerska znanja i vještine“. Drugi modul planiran je do kraja godine, dok će realizacija trećeg biti nastavljena u narednoj godini.

Obuci su prisustvovali predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta i kantonalnih službi za zapošljavanje.