Potpisan sporazum o realizaciji VIII Programa sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža

Direktor Službe za zapošljavanje TK, Senad Muhamedbegović i Ministar za boračka pitanja TK, Elvir Mujkanović danas su potpisali Sporazum o realizaciji VIII Programa sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža, boraca i članova njihovih porodica.

Sporazumom su utvrđena prava i obaveze ove dvije institucije o realizaciji Programa. Služba za zapošljavanje trebala bi u toku avgusta 2019. godine raspisati i javni poziv za poslodavce za sufinansiranje navedenog Programa. Resorno ministarstvo već je raspisivalo poziv za apliciranje i odabir kandidata prema kojem su 77 kandidata ispunilo uslove za obavljanje stručnog osposobljavanja.

Iz budžeta Tuzlanskog kantona za Program sufinansiranja stručnog osposobljavanja izdvojeno je ukupno 550000 KM. Osoba koja bude na stručnom osposobljavanju imat će mjesečnu naknadu od 339 KM bruto, odnosno 250 KM neto.

Prema riječima ministra, Ministarstvo planira u narednoj sedmici objaviti još jedan Javni poziv za osobe za stručno osposobljavanje, jer po prvom pozivu nije prijavljen dovoljan broj kandidata.