Potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji u realizaciji ”Programa dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja”

Danas je u prostorijama Ministarstva privrede TK potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji u realizaciji ”Programa dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja” između Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje TK i Ministarstva privrede TK.

Sporazum su potpisali direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović i ministar privrede TK Osman Puškar, uz prisustvo premijera TK Jakuba Suljkanovića.

Osnovni ciljevi Programa jesu doprinijeti privrednom razvoju Tuzlanskog kantona kroz prilagođavanje radne snage, smanjenje broja nezaposlenih i zadovoljavanje stvarnih potreba tržišta rada, afirmisati cjeloživotno učenje i ulaganje u nova znanja i vještine, te stvaranje uslova za održivost, rast i razvoj poslovnih subjekata registrovanih na području Tuzlanskog kantona.

Ukupno potrebna finansijska sredstva za realizaciju Programa su 170.000,00 KM, od kojih Ministarstvo sufinansira dio troškova obuke po jednom kandidatu u iznosu od:
2.500,00 KM za MAG postupak i Gasno zavarivanje,
3.000,00 KM za REL postupak-elektrolučno zavarivanje i
3.500,00 KM za TIG postupak
što znači da bi, sa raspoloživim iznosom od 50.000,00 KM, do 20 nezaposlenih osoba dobilo mogućnost dokvalifikacije i prekvalifikacije, za certificiranog zavarivača i ostvarilo pravo na zaposlenje u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

Poslodavci obavezno sufinansiraju preostali iznos troškova obuke kao i troškove prevoza (50,00 KM po kandidatu), ishrane (5,00 KM dnevno po kandidatu) i osiguranja za vrijeme obuke (cca. 30,00 KM po kandidatu). Nakon završene prekvalifikacije/dokvalifikacije, poslodavci vrše zapošljavanje tih osoba, čije zapošljavanje sufinansira Federalni zavod za zapošljavanje, putem Službe za zapošljavanje TK, ukupnim sredstvima od 120.000,00 KM, u trajanju od 12 mjeseci (500,00 KM mjesečno po osobi).

potpisivanje sporazuma prekvalifikacija dokvalifikacija 2