Emir Hamzic, direktor RPC Lipnica

Posjete: Razvojno-poduzetnički centar Lipnica mjesto je gdje rade 32 firme sa oko 400 zaposlenih

Na inicijativu tada opštine Tuzla u Lipnici je prije 15 godina osnovan Razvojno-poduzetnički centar (RPC), koji je danas, deceniju ipo poslije, mjesto gdje radi oko 400 osoba. RPC Lipnica mjesto je koje raširenih ruku prihvata mlade poduzentike sa dobrim idejama, a pogodnosti ovog centra trenutno koriste 32 firme, među kojima su i one za proizvodnju peleta, čajeva, meda, krema, preradu začina, proizvodnju obuće i slično.

U Razvojno-poduzetničkom centru Lipnica trenutno je popunjeno oko 85 posto  kapacipeta, a uz podršku Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, kantonalne i gradske vlasti u upravi ovog javnog preduzeća smatraju da  će te brojke biti i veće.

“Prijatno smo iznenađeni saradnjom sa Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, obzirom da redovno izlazi u susret poduzetnicima. Naš konačni cilj i jeste da pomognemo poduzetncima u pronalasku osoba koju su bez posla, da im nađemo mogućnost zaposlenja, pružimo informacije vezane za projekte koje ova Služba nudi. Otvorena je jedna priča, a mi se nadamo i vjerujemo da će to u narednom periodu biti još bolje” podcrtava Emir Hamzić, direktor RPC Lipnica.

Inače, brojne su pogodnosti koje RPC u Lipnici nudi poduzetnicima.

“Danas je jako teško pokrenuti biznis, a kad dobijete prave informacije to vam mnogo olakšava. Mi dajemo sve moguće informacije vezane za registraciju, kontakte. Prostor koji poduzetnik iznajmi prvih šest mjeseci je besplatan, a i narednih godina pratimo njihov razvoj, stojimo na usluzi vezano za sve stvari koje se tiču biznisa. Trudimo se da svim poduzetnicima nudimo maksimun podrške s naše strane u onom što je najpotrebnije u tim počecima, neke elementarne stvari, grijanje, struju, vodu, informacije o projektima i slično” ističe direktor Hamzić.

Važno je naglastiti da se poduzetnicima koji žele ući u partnerstvo sa RPC Lipnica ne postavljaju nikakvi uslovi te da su svi više nego dobrodošli.