Održana radionica za pisanje projektnih prijedloga za osobe pomagačke struke

Predstavnici Službe za zapošljavanje danas su održali konsultativni sastanak sa predstavnicima Nacionalne asocijacije za socijalnu pedagogiju Pontem BiH, a nakon kojeg su predstavnici Asocijacije održali i pripremnu radionicu „Pisanje, implementacija i evaluacija projekata u pomagačkim strukama“.

Na sastanku, koji je prethodio radionici, usaglašen je način saradnje. Predstavnici Asocijacije predstavili su svoj Projekat Core EMpower (CEM), a kojeg finansira Institut za razvoj mladih KULT i istakli u kojim segmentima im je potrebna podrška Službe, dok su predstavnici Službe, sa druge strane, naveli koji vid podrške bi bio najznačajniji za Službu. Saradnja je uslijedila nakon prepoznavanja zajedničkih ciljeva, jer i Služba i Pontem BiH imaju cilj – jačanje, motivisanje i uključivanje na tržište rada, odnosno povećavanje konkurentnosti na tržištu rada osoba pomagačke struke. Iz Pontem-a su naveli da im je najpotrebnije savjetovanje od predstavnika Službe o stanju i prilikama na tržištu rada, te povezivanje sa nezaposlenim osobama, dok su predstavnici Službe iskazali potrebu za dodatnim educiranjem svojih radnika o temi pisanja projektnih prijedloga, te zajedniču saradnju na pojačanom profiliranju osoba sa evidencije, ne samo pomagačke struke, već svih registrovanih. Takođe, na sastanku su razmotrene mogućnosti zajedničkog pisanja i učešća u EU fondovima u bliskoj budućnosti.

Nakon sastanka uslijedila je i radionica za oko 40 osoba pomagačke struke: pedagoge, psihologe, socijalne radnike i socijalne pedagoge, a koji su registrovani na evidenciji Biroa za zapošljavanje Tuzla. Vještina koju će učesnici radionice razviti može im koristiti prilikom zapošljavanja ili pokretanja samostalne djelatnosti.

U okviru navedenog CEM projekta, Pontem održava aktivnosti pored Tuzle, na području još dva veća BiH grada – Zenice i Bihaća, a kada je riječ o današnjoj radionici pisanja projektnih prijedloga, moguća je organizacija njih još u nekoliko drugih biroa za zapošljavanje na području Tuzlanskog kantona.

Više o Nacionalnoj asocijaciji za socijalnu pedagogiju Pontem BiH možete pročitati OVDJE.