Održana obuka ”Asistencija u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim ustanovama”

U okviru Programa sufinansiranja zapošljavanja stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH, prošlog vikenda 3. i 4. februara u prostorijama KŠC ”Sv. Franjo” Tuzla organizovana je obuka ”Asistencija u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim ustanovama” za novoizabrani stručni kadar Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Posavske županije.

Ovu obuku provodi Ustanova za obrazovanje odraslih ”Socijalno-edukativni centar” p.j. Travnik (SEC) uz finansijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Na početku obuke, dobrodošlicu asistentima u nastavi uputile su predstavnice Ministarstva obrazovanja i nauke TK Mersija Jahić i predstavnica Službe za zapošljavanje TK Razija Majstorović. U svojim obraćanjima naglasile su važnost i potrebu za stručnim kadrom za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u obrazovnom sektoru i važnost zapošljavanja mladih osoba na tim radnim mjestima. Polaznike je pozdravila predstavnica SEC-a Zvjezdana Nakić koja je zahvalila Federalnom zavodu za zapošljavanje na finansijskoj podršci za provođenje obuke za asistente u nastavu, kao i resornim ministarstvima obrazovanja i službama za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Posavske županije na dobroj saradnji.

obuka asistencija u nastavi 2

Obuka je omogućila asistentima u nastavi bolje shvatanje uloge i odgovornosti asistenta.

Tokom četiri modula obuke, treneri Svjetlana Ljevar Lučić, defektolog i Katarina Mravak, psiholog, obradile su teme: vrste invaliditeta, zadaci asistenta u nastavi, stres i komunikacija.

Kroz interaktivan rad asistentima su prenesena znanja i iskustva iz navedenih područja, a polaznici su imali mogućnost iznijeti svoja iskustva i izazove s kojima se susreću u svakodnenom radu. Nakon završene dvodnevne obuke, 31 polaznik je dobio certifikat o uspješno završenoj obuci.

obuka asistencija u nastavi 3