Održan 6. Forum službi zapošljavanja „Pokreni nešto dobro“

Agencije za rad i zapošljavanje BiH uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) 10.12.2018. godine u Sarajevu održala je šesti Forum službi zapošljavanja „Pokreni nešto dobro“.

Osnovna tema bila je preduzetništvo, a sve u cilju podsticanja diskusije o temama važnim za jačanje preduzetničkog ekosistema u BiH. Razgovarano je o profilisanju i obuci potencijalnih preduzetnika, mentorstvu u preduzetništvu, modelima finansijske podrške, te društvenom preduzetništvu.

Na Forumu su predstavljeni i rezultati YEP Inkubatora poslovnih ideja. Inkubator je u 2018. godini u saradnji sa 32 lokalne zajednice uticao na aktivaciju više od 1200 potencijalnih preduzetnika te finansijski i stručno podržao pokretanje više od 100 novih preduzeća.

Iz diskusije proizašlo je nekoliko zaključaka, a najvažniji je da je neophodno sinhronizovati različite programe podrške lokalnih zajednica, ministarstava i drugih organizacija službama za zapošljavanje. Neophodno je raditi na osnivanju lokalnih akcionih planova zapošljavanja i lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji bi omogućili udruživanje sredstava različitih aktera, a sve u cilju pomoći krajnjim korisnicima – preduzetnicima.

Forumu su prisustvovali mladi preduzetnici, predstavnici lokalnih zajednica, javnih službi za zapošljavanje, ministarstava i drugih organizacija koje se bave podrškom preduzetništva u BiH.