Od porodičnog servisa do razgranatog društva

Porodični servis FRIGO AS Tuzlau u 2020. godini nakon nekoliko desetljeća rada došao je do momenta kada je trebao dalje širenje uz nove generacije. Vlasnik servisa Samir Adilović, počeo se pripremati za penziju, a poslovanje prepuštati u ruke sina Azura. Međutim, kada je došao trenutak da Azur svoje ideje realizuje susreo se sa nizom proceduralnih prepreka od nemogućnosti da iz obrtničke djelatnosti preraste u društvo ograničene odgovornosti, do toga da je jedva zadržao ime firme.

Azur Adilović je prije 12 godina iz školskih ušao u radne cipele i u porodičnom servisu radio na projektovanju, montaži i servisiranju, rashladnih, termičkih i klima uređaja. Tokom godina, mnogo truda i zalaganja uložio je na izgradnju svojih vještina i upoznavanje tržišta. Na osnovu iskustva koje je stekao imao je i svoju viziju kako bi porodični biznis trebalo da izgleda na nekoj većoj razini.

Krajem 2020. godine otišao je u Gradsku upravu da krene sa realizacijom svoje vizije, ali je naišao na prvu proceduralnu prepreku. „Čovjek bi pomislio, imaš volju, plan, cilj, pa i dovoljno sredstava i ići će sve jednostavno, ali ja sam umjesto prvobitne namjere širenja poslovanja ostao bez posla“, navodi Azur. Inače, da bi pokrenuo doo morao je biti prijavljen na evidenciji nezaposlenih osoba. Iako, nije imao namjeru praviti prekid radnog odnosa i biti nezaposlen 6 mjeseci, koliko je trajala sva procedura u vezi registracije djelatnosti, prijava na evidenciju nezaposlenih donijela je i pozitivne okolnosti.

Prilikom prijave iz radnog odnosa savjetodavac, Mevlida Šećerović, u Birou za zapošljavanje Tuzla uputila je Azura u sva njegova prava kao nezaposlenog lica. U razgovoru, Azur joj je ispričao svoju priču i planove, tako da ga je obavijestila i o postojanju poticaja u zapošljavanju i samozapošljavanju i uputila kod kolega koji mu mogu dati više informacija.

Nakon tih razgovora u Službi za zapošljavanje, Azur je shvatio da bi, u slučaju da dobije poticaj za pokretanje djelatnosti mogao da svoju prvobitnu ideju razvije još i više, jer to bi mu bila još veća odskočna daska. Sa dodatnim sredstvima mogao bi, na primjer, da zaposli više radnika nego što je planirao ili da otvori još jednu poslovnu jedinicu. Tako je pratio javne pozive i aplicirao na program start up, te je od aprila zvanično i direktor firme FRIGO AS doo. Kroz program poticaja, zaposlio je još dva radnika.

FRIGO trenutno priprema otvaranje poslovnice u Živinicama, a u skorije vrijeme planira širiti poslovanje i u Sarajevu. Njegov moto jeste da vrijedno radi, nudi kvalitet usluga i poštuje radnička prava. Azur želi promijeniti kulturu BiH poslovanja u kojoj bi trebalo da više surađujemo jedni sa drugima, jer samo tako možemo biti bliže svako svom cilju. Budućim poduzetnicima savjetuje da uz kristalizaciju jasnog cilja moraju se naoružati sa jako puno strpljenja, ali ako imaju znanja, sposobnosti, ljubav i želju da svakako trebaju pokrenuti vlastiti posao.