Od barake i četiri radnika do moderno opremljenog tekstilnog pogona i plasmana na evropsko tržište

Rentex – Com doo Tuzla jedna je od uspješnijih tekstilnih firmi u Bosni i Hercegovini koja se bavi proizvodnjom zaštitne i radne odjeće za austrijsko i njemačko tržište. Savremene mašine, 80 radnika sa izuzetnim krojačkim i šivačkim vještinama, sa pristupačnim menadžmentom i dva pogona u dva bh. entiteta u Tuzli i Bijeljini su recept za uspjeh i plasman na zahtjevno EU tržište.

Nije uvijek bilo jednostavno, rentexovci već dvadeset i jednu godinu marljivo rade na stvaranju kvaliteta i iako su stvorili brend, nisu prestali raditi na stalnom unapređenju kvalitete svojih proizvoda.

Firmu je pokrenuo, sada već penzionisani modelar ženske i muške konfekcije, Rejfo Hamzić davne 1996. godine. Hamzić je prije rata u BiH radio u renomiranoj konfekcijskoj radnoj organizaciji «Veljko Lukić – Kurjak» u Bijeljini. Za vrijeme rata sa porodicom je izbjegao u Tuzlu, a nakon završetka nesretnih okolnosti 1996. godine prema riječima Rejfe Hamzića, moralo se nešto i raditi kako bi se preživjelo. Osnovao je mali porodični biznis sa četiri zaposlenika koji je prerastao u modernu i uspješnu tekstilnu kompaniju koju su nakon njegovog penzionisanja preuzeli sinovi i nastavili stazom uspjeha.

Kompanija uživa veliko povjerenje poslovnih partnera iz inostranstva i posjeduje sve potrebne certifikate kvalitete za uspješnu implementaciju na EU tržište.

Cilj kompanije je uspješno zadovoljiti potrebe svojih kupaca, implementirajući savremena rješenja u procesu izrade svojih artikala. Poslovna vizija Rentex – a je zadržati sadašnju postojanost firme na stranom tržištu uz osnivanje vlastitih poslovnih jedinica u EU.

Rentex Com zapošljava radnike sa iskustvom, sa razvijenim vještinama krojenja i šivenja, ali i one koji nemaju formalno obrazovanje iz ove oblasti niti iskustvo u radu. Za osobe koje žele učiti i raditi uvijek su spremni pružiti kvalitetnu obuku po evropskim standardima. Svi radnici imaju redovna mjesečna primanja i uplaćene poreze i doprinose, posao je u stalnom porastu, a njihova vrata su, kako kažu, tokom cijele godine otvorena za sve radoholičare i zaljubljene konfekcionare koji su u potrazi za poslom.