Nastavak edukacije pedagoga o temi profesionalne orijentacije i informisanja

Stručni saradnici i treneri za profesionalnu orijentaciju i informisanje Službe za zapošljavanje TK Tuzla, Edina Junuzović Garagić i Vladan Remetić su 30.11.2016. godine u prostorijama Kluba za traženje posla Kalesija održali interaktivnu radionicu o temi karijernog usmjeravanja za pedagoge sa područja općina Kalesija, Sapna i Teočak.

Cilj radionica o karijernom usmjeravanju, koje Služba provodi prema novoj metodologiji od školske 2016/2017 godine sa pedagozima srednjih škola na području Tuzlanskog kantona, jeste poboljšanje pristupa u pomoći učenicima pri odabiru budućeg zanimanja koje je prosperitetno na tržištu rada, a opet u skladu sa njihovom osobnošću, vještinama i željama.

U proteklom periodu Služba je sa učenicima osnovnih i srednjih škola provodila jednodnevne radionice profesionalne orijentacije i informisanja, ali se pokazalo kroz praksu da to nije dovoljno vremena za rad na ovom području. Iz tog razloga, od ove školske godine Projekat zapošljavanja mladih (YEP) za potrebe Službe izradio je novu metodologiju rada “Zumiraj zapošljavanje mladih”, a kojoj je fokus na radu sa pedagozima.

“Do sada su održane tri radionice, nakon kojih su pedagozi istakli da će ovakav način rada doći u škole kao osvježenje, a korist će imati i učenici i profesori”, ističe Edina Junuzović Garagić, trenerica.