Klubovi za traženje posla: Novi alati i mehanizmi za rad s grupama nezaposlenih osoba

U organizaciji Federalnog zavoda za zapošljavanje i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) u utorak je održan sastanak voditelja Klubova za traženje posla sa ciljem analize dosadašnjih rezultata i aktivnosti u tekućoj godini i predstavljanju novih alata i mehanizama za rad sa grupama nezaposlenih.

Sastanku su prisustvovali predstavnici službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, BPK Goražde, SBK/KSB Travnik, Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije odnosno službe koje provode aktivnu mjeru Klub za traženje posla. U tekućoj godini Klubovi u Federaciji BiH su uključili 860 nezaposlenih osoba od čega se 219 zaposlilo.

Imajući u vidu nekoliko izazova u funkcionisanju Klubova za traženje posla u FBiH, Federalni zavod za zapošljavanje i Projekat YEP nastoje da detaljnijim monitoringom i konsultacijama sa voditeljima doprinesu sveopćoj boljoj implementaciji ove aktivne mjere.

Specifični ciljevi sastanka podrazumijevali su uvođenje kraćih radionica, analiza dosadašnjih modula i predstavljanje nacrta Radne sveske za učesnike Kluba.

Jedan od sveopćih ciljeva aktivnosti poput ove svakako jeste i jačanje mreže Klubova za traženje posla i pružanje adekvatne pomoći voditeljima u implementaciji ove aktivnosti, ali i širenje ove prakse putem jačanja internih kapaciteta službi.

(Izvor: yep.ba)