JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla potpisali sporazum o suradnji

Tuzla, 08.07.2016. godine
By: Amela Zahirović

Predstavnici Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla danas su potpisale sporazum o stručnoj saradnji.

Cilj potpisivanja sporazuma jeste razmjena iskustava, profesionalno nadopunjavanje i zajedničko djelovanje na dva od značajnijih polja u Bosni i Hercegovini – obrazovanje i tržište rada.

„Pored mnogobrojnih usluga za nezaposlena lica i poslodavce, Služba za zapošljavanje nudi i usluge profesionalnog informisanja i orijentacije za učenike osnovnih i srednjih škola. Od nove školske godine 2016/2017 Služba u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih – YEP planira uvesti novine u radu na ovom području, proširiti svoje djelovanje i unaprijediti usluge u čemu će MIOS, kao organizacija čije primarno djelovanje je edukacija prosvjetnih radnika, imati značajnu ulogu. Najkvalitetnije promjene nastaju od lokalnih partnerstava, rekao je direktor JU Službe za zapošljavanje TK“, Senad Muhamedbegović.

„Obrazovanje je ključ za kvalitetan razvoj zemlje, te zbog toga MIOS će u ovaj vid saradnje i unapređenje profesionalnog informisanja i orijentacije uključiti sva raspoloživa sredstva, kako tehnička tako i ljudske resurse. Cilj je kod mladih ljudi koji se nalaze još uvijek u obrazovnom sistemu razviti dodatne vještine komunikacije, ispravnog odabira, selekcije budućeg zanimanja, ali i vještine potrebne budućim poduzetnicima.“, istakla je direktorica MIOS-a, Edina Malkić.

Prvi korak suradnje biti će napravljen već 21. i 22. jula 2016. godine tokom edukativne radionice koju će za zaposlenike Službe i MIOS-a održati trener Projekta zapošljavanja mladih – YEP.