Javni poziv za mlade s područja grada Tuzla za učešće u projektu za start-up poduzetnike

Fondacija tuzlanske zajednice (FTZ) poziva zainteresovane mlade osobe od 18 do 30 godina sa područja grada Tuzla da se prijave na javni poziv za učešće u projektu za jačanje poduzetničkih kompetencija “Sam svoj gazda”. Projekat je podržan od strane Evropske unije i realizira se u sklopu United Nations Development Programme (UNDP) projekta ReLoAd (Regional Programme on Local Democracy).

Cilj projekta

Glavni cilj projekta “Sam svoj gazda” je da doprinese povećanju zapošljivosti među mladima na području grada Tuzla te jačanju poduzetničkih kompetencija mladih te stvori uslove za njihovo samozapošljavanje. FTZ planira da u okviru ovog projekta realizira obuku za 20 odabranih učesnika, a nakon aplikacija na javni poziv za mlade i odabira najkvalitetnijih poslovnih ideja, realizirati će se i trening u trajanju od 3 mjeseca. U okviru projektnih aktivnosti FTZ će staviti maksimalan fokus na rodnu i polnu ravnopravnost.

Ciljna grupa
• Mladi sa područja grada Tuzla u rasponu od 18-30 godina koji imaju afinitet za poduzetništvo
• Mladi koji nemaju formalno registriran biznis i koji žele da započnu vlastiti biznis
• Učenici i studenti završnih godina srednjih škola i fakulteta
• Nezaposlena lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje od 18-30 godina

Očekivani rezultati
Učesnici će unaprijediti svoja znanja i vještine o fazama poslovnog planiranja, marketinga i ostalih poduzetničkih oblasti. Svih 20 polaznika će biti osposobljeni da kreiraju poslovni plan i da isti kandiduju za finansijsku podršku kako bi pokrenuli vlastiti mali biznis. Nakon procjene dostavljenih biznis planova, planirano je da se uspostave 4 mala biznisa do kraja novembra 2018.godine, uz start-up podršku od 5.000 KM po biznisu.

Struktura obuke
Predviđeno je da se obuka sastoji od 6 modula, a svaki modul bi se sastojao od 4 predavanja sa po 4 školska časa. Ukupan predviđeni broj časova je 96. Trajanje jednog modula je maksimalno 2 sedmice. U toku obuke osiguran je sav nastavni materijal kao i priručnik za podršku mladim poduzetnicima.

Moduli planirani obukom
1. Poduzetništvo i model biznis plana
2. Poslovna ideja
3. Proizvod i analiza tržišta za proizvod
4. Marketing plan
5. Operativni plan i plan upravljanja
6. Finansijski plan

Dodjela grantova
Nakon obuke, posebna stručna komisija će, na osnovu kvalitete ideje i poslovnog plana, odabrati 4 najbolje biznis ideje koje će finansijski podržati sa grantom u iznosu od po 5.000 KM po odabranom biznisu.

Mentorska podrška
Pored finansijske podrške, FTZ će u suradnji sa poslovnim sektorom, pružiti mentorsku podršku odabranim start-up poduzetnicima, u oblasti marketinga, finansija, plasmana proizvoda i slično.

Vremenski okvir
Projekat će trajati od decembra 2017.godine do novembra 2018.godine. Edukacije će biti organizovane od marta do maja 2018.godine. Prijem finaliziranih poslovnih planova će se realizirati u junu 2018.godine. Dodjela sredstava za 4 najbolja poslovna plana i potpisivanje ugovora sa mladim poduzetnicima će se realizirati u julu i avgustu. Registracija i osnivanje podržanih biznisa je planirana da se realizuje do oktobra 2018.godine.

Svi aplikanti obavezni su da dostave:
• CV ili kratku biografiju
• Motivaciono pismo
• Kratki opis poslovne ideje i ciljano tržište
• Prijavni obrazac i dodatne informacije možete naći na našoj web stranci: www.fondacijatz.org

Prijave i kontakt
Prijave možete dostaviti od 25.12.2017.godine do 02.02.2018.godine putem email-a na adresu fondtz@fondacijatz.org, poslati poštom ili donijeti lično na adresu: Fondacija tuzlanske zajednice, Pozorišna 13, 75000 Tuzla.

Prva informativna radionica biti će održana u utorak 23.01.2018.godine u MIOC Centru (Zgrada Jupiter, iznad Unicredit banke) 2.sprat u 11.00 sati.

Nepravovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje. Svi aplikanti će najkasnije do 16.02.2018. biti obavješteni o ishodu procesa selekcije učesnika projekta.

Za sva dodatna pitanja možete se javiti koordinatoru projekta mr.sc. Tariku Barakoviću dipl.oec na e-mail tarik@fondacijatz.org ili na telefon: + 387 35 362 830.

Prijavni obrazac za aplikante – Sam svoj gazda