Današnje tržište rada zahtjeva da znaš raditi „sve“

vedranaTuzla, 29.08.2016.. godine
By: Amela Zahirović

Dvadesetpetogodišnja Diplomirana ekonomistica iz Višće kod Živinica, Vedrana Brakić potragu za zaposlenjem započela je u jesen 2013. godine.

Nakon sticanja diplome na Ekonomskom fakultetu u Tuzli na evidenciji Biroa za zapošljavanje Živinice provela je oko godinu dana do svog prvog zaposlenja. Kao i većina mladih ljudi u Bosni i Hercegovini od Službe za zapošljavanje nije očekivala mnogo, više je bila fokusirana na samostalno pregledanje oglasa i traženje zaposlenja. Vedrana je, takođe, mislila da je svrha odlaska na biro „dobijanje pečata u karton nezaposlene osobe“ a sve u cilju korištenja zdravstvenog osiguranja. Prilikom jednog od odlazaka „po pečat“ na oglasnoj ploči u birou vidjela je da biro poziva mlade ljude da se uključe u radionice u Klub za traženje posla. Od savjetodavca u birou, a ujedno i voditelja Kluba dobila je informaciju o čemu je riječ i samim tim našla se na spisku za nove članove Kluba. Kako kaže, nije mnogo vjerovala da će je uopšte neko kontaktirati, mislila je da će sve ostati samo „mrtvo slovo na papiru“. Poziv je, ipak, uslijedio i Vedrana je postala član Kluba za traženje posla u Živinicama. Prema njenim riječima, iskustvo u Klubu joj je mnogo značilo. Stekla je povjerenje u Službu i voditelja, stekla nova poznanstva i informacije o traženju zaposlenja.

Po završetku fakulteta mislila je da se posao traži isključivo preko objavljenih konkursa, ali kroz radionice u Klubu, te mrežu kontakata koju je svakodnevno širila na polju traženja zaposlenja, shvatila je da se mnogo više poslova dobije preko mogućnosti koje nisu javno objavljene. Prikupila je dokumentaciju i krenula „od vrata do vrata“ i nakon kraćeg perioda uslijedilo je i prvo zaposlenje.

U trenutku kada joj je prijatelj, koji je inače finansijski direktor u firmi  BaMi Group doo Živinice, napravio preporuku za obavljanje pripravničkog staža u navedenoj firmi izašao je i Javni poziv za subvencioniranje zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje. Aplicirala je i dobila zaposlenje.

Iskustvo koje je stekla radeći kao pripravnik dodatno ju je osnažilo, stekla je nove vještine, odgovornost i želju za stalnim učenjem i napredovanjem. Kako kaže, znala je da nakon isteka ugovora neće moći ostati u toj firmi, jer i da nije ekonomista po struci, vidjela bi tešku situaciju u kojoj se poslovanje nalazi. Zbog toga, nakon prvog zaposlenja odlučila je upisati i master studiji na matičnom fakultetu u Tuzli.

Vedrana je vedra, komunikativna, lako ostvaruje kontakte i konstantno radi na unapređenju svojih vještina, navodi voditeljica Kluba za traženje posla. Ovo potvrđuje i činjenica da je i odlična karatistkinja, bila je i trener u jednom klubu za mlađe kadete, uživa i u biciklizmu, a zbog velike ljubavi prema svom psu, divnom njemačkom bokseru razvila je i dreserske sposobnosti.

Danas, ova mlada vrijedna i obrazovana djevojka radi kao referent za direktnu prodaju u HT Eronet-u, očekuje i napredovanje u poslu, a mladim ljudima koji traže zaposlenje poručuje da današnji radnici moraju da budu dobri u obavljanju više poslova, bez obzira na formalno obrazovanje, jer samo tako mogu opstati na tržištu koje je u konstantnom tehnološkom napretku. Pored ove poruke, ima još jednu, a vezana je za preporuku mladima da se uključe u klubove za traženje posla, jer kad osoba tek izađe iz obrazovnog sistema potrebno joj je uputstvo gdje i na koji način tražiti zaposlenje. Vedrana je posjećivala Klub kad god je trebala neki savjet, čak i kad je njena grupa završila sa obukom, pa i nakon prvog zaposlenja.

O sadašnjem poslodavcu, Vedrana je istaknula: „HT Eronet je izniman poslodavac koji pruža raznolike mogućnosti i izvrsne uvjete svojim zaposlenicima, dok korisnicima nudi najbolje usluge i proizvode“.