Otvoren Klub za traženje posla i za mlade nezaposlene u Gradačcu

Služba za zapošljavanje TK uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Vlade Švicarske, a u okviru reformskih promjena u Službi, nastavlja širenje mreže Klubova za traženje posla za mlade nezaposlene. Trend širenja mreže Klubova na području Tuzlanskog kantona nastavljen je 05. juna 2017. godine sa šestim otvorenim Klubom u Birou za zapošljavanje Gradačac.

Klubovi za traženje posla su jedna od aktivnih mjera zapošljavanja i služe da kroz trosedmičnu obuku mladim nezaposlenim licima osnaže osnovne vještine traženja zaposlenja. Voditelj Kluba predstavlja vještine pisanja biografije, ponašanja na intervjuu, te trenutno stanje na tržištu rada. Takođe, mladi nezaposleni dolaskom u Klub za traženje posla razvijaju novu mrežu kontakata, povezuju se ne samo sa poslodavcima već i sa drugim mladim ljudima koji imaju sličan problem – nezaposlenost i zajedničkim snagama kreću na put traženja zaposlenja.

Prvu obuku u Klubu u Gradačcu pohađa 10 članova. Grupa je šarolika, broji i inženjere, profesore, socijalne radnike, ali i osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, poput gimnazijalaca i poljoprivrednih tehničara. Voditelj Kluba i šef Biroa za zapošljavanje, Lejla Hrnčić ističe da su članovi zadovoljni obukom, ali i ona kao voditelj dijeli isto raspoloženje i nada se da će svakim mjesecom broj članova rasti, ali i broj zaposlenih iz Kluba.

Biro za zapošljavanje Gradačac od jula 2016. godine primjenjuje novi sistem rada i jedan je od prvih Biroa u Kantonu koji je počeo provedbu reforme. Odvojio je savjetodavni rad od administriranja usluga što je ostavilo više prostora za individualni i grupni rad s aktivnim tražiocima zaposlenja. Svakodnevna savjetovanja, a sada i Klub za traženje posla uveliko mijenjaju kompletnu sliku biroa za zapošljavanje i pokazuju nezaposlenim osobama svoju pravu ulogu i da se u svakom momentu mogu obratiti za pomoć pri traženju zaposlenja.

Služba za zapošljavanje TK do sada je otvorila Klubove za traženje posla u općinskim biroima za zapošljavanje u Tuzli, Banovićima, Lukavcu, Živinicama i Kalesiji, a koji su u proteklih nekoliko godina rada u program uključili 1069 nezaposlenih mladih, od čega se njih 383 uz pomoć Kluba i zaposlilo.