Mladi se moraju pokrenuti

Svoju rečenicu „Na putu do uspjeha potrebno se pokrenuti“ mladi poduzetnik iz Banovića potkrepljuje životnim primjerom. Armin Tokić, Diplomirani ekonomista ima 27 godina i dugogodišnje radno iskustvo iza sebe, a danas je vlasnik Poljoprivredne apoteke AgroTok doo.

Njegov put do uspjeha nije bio bez trnja, ali nije odustao. Završio je gimnaziju, a 2012. godine i ekonomiju, smjer marketing. Iako mu nije bio cilj odmah nakon završenog studija početi raditi, jer mislio je da bi trebao malo da se odmori od napornog učenja, dobio je ponudu da volontira u jednoj poljoprivrednoj apoteci, što je i prihvatio.

Nakon godinu dana volonterskog staža dobio je i zaposlenje kod istog poslodavca gdje je ostao zaposlen još 4 godine. Iako je Armin ekonomista, marketinški stručnjak, zavolio je poljoprivrednu djelatnost i bio jako uspješan u svom poslu. Vrijedno je radio i čak je jedno vrijeme bio i direktor firme. Nažalost, kako kaže, u 2016. godini firma je počela lošije da posluje i morao je otići.

Krajem jedanaestog mjeseca 2016. godine Armin se prijavio na evidenciju Biroa za zapošljavanje u Banovićima. Kad smo ga pitali o njegovim očekivanjima uz smijeh je prokomentarisao: „Kada sam bio prijavljen nakon završenog fakulteta, bilo mi je mrsko da idem da se javljam“. Konstantna gužva i neuredan prostor su bili neki od razloga koji su mlade ljude odbijali da steknu povjerenje i da se javljaju na evidenciju, ali prizor koji je Armina dočekao prije nekoliko mjeseci u birou je mnogo drugačiji. Uređene prostorije, novi sistem rada, drugačija organizacija poslova i više vremena za klijente mladog Tokića su naveli da i danas kada je odjavljen sa evidencije odlazi na informativne razgovore u biro. Najvećim dijelom za promjenu mišljenja jednog mladog čovjeka o ovoj instituciji zaslužan je Arminov savjetodavac, Adila Kadić. Adila je mnogo razgovarala sa Arminom, davala mu smjernice pri traženju novog zaposlenja, podržala njegovu odluku o pokretanju samostalne djelatnosti i na kraju asistirala pri prijavi na jednu od aktivnih mjera zapošljavanja Službe za zapošljavanje TK.

18015508_10210961428423695_1312208290_oNa pitanje kako se odlučio na pokretanje samostalnog biznisa, Tokić je odgovorio – LAKO. Prema njegovim riječima nije bilo teško donijeti jednu takvu odluku, jer dugo vremena je radio u firmi koja se bavila sličnom djelatnošću i stekao je zavidno iskustvo. Tako je u januaru 2017. godine osnovao i vlastito društvo ograničene odgovornosti koje od samog početka dobro posluje.

Nakon samo 3 mjeseca AgroTok doo Banovići postao je ovlašteni distributer dva branda stočne hrane Gebi iz Subotice i M-Zeta iz Kalesije i zapošljava, pored Armina, još dva radnika. Kako kaže Tokić, iako je postojala potreba za radnicima kako je posao napredovao, nije planirao u samom početku zapošljavati radnike, ali mogućnost za zapošljavanje mu je pružila aktivna mjera zapošljavanja Službe za zapošljavanje TK – Vaučer za posao. Radnici koje je zaposlio ovim putem mnogo su mu olakšali posao, jer kao direktor firme zbog ugovaranja novih poslova mnogo putuje, a oni ostaju i obavljaju poslove u firmi.

Planovi ovog mladog poduzetnika ne zaustavljaju se kod trenutno postignutog, razmišlja i o polaganju stručnog ispita za certificiranog računovođu, kako bi mogao sam da vodi knjige u svojoj firmi.

Kako kaže, navikao je da radi, oduvijek je nešto radio. Iako se danas manje bavi tim, ranije je mnogo vremena provodio svirajući. Armin je član benda Impuls i svira bubnjeve. Svirati je naučio sam uz instrukcije sa youtube-a. Svirali su širom BiH, a danas posjete poneki festival zbog nedostatka vremena, jer svi članovi benda imaju istaknute i zahtjevne poslove.

Njegova poruka mladim nezaposlenim, pored toga da se trebaju pokrenuti, jeste da stave fokus na praksu. „Trebali bi svaku priliku koristiti da steknu praktična znanja, jer nakon završenog faxa niko ne zna raditi. U početku trebaju pristati i na volonterski rad kako bi jačali svoje vještine“, navodi Armin.