Samoinicijativnost je ključna vještina u traženju posla!

„Zaposlenje ne zavisi samo od otvorenog oglasa, već isključivo od nas samih. Sami se moramo potruditi i pronaći odgovarajući posao. Nisu uvijek sva slobodna radna mjesta oglašena. Morate samoinicijativno da se javljate poslodavcima. Mi trebamo potražiti prilike, a ne da čekamo da one pronađu nas“, riječi su Martine Dorić iz Živinica.

Upravo, navedene riječi, ona i potvrđuje svojim primjerom u praksi, a ispričala nam je kako je izgledao njen put do zaposlenja. Mlada je, ima 25 godina i samo dvije godine radnog staža (ako u to uračunamo i pripravnički staž), ali zbog njene samoinicijativnosti, radne etike i odnosa prema poslu stekli smo dojam da je bar desetljeće radnog iskustva iza nje.

Diplomirala je 2021. godine na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli na odsjeku Poremećaj u ponašanju i stekla zvanje Bachelor socijalne pedagogije. Uvijek je bila proaktivna, još u studentskim danima radila je kao promotor za različite komercijalne kompanije i volonter u nevladinim organizacijama. Na trećoj godini studija, još za vrijeme pandemije Koronavirusa, prijavila se da volontira u realizaciji medijske kampanje „Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ! Pozovi 122“. Inače, kampanja je bila jedna od aktivnosti u okviru regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“ kojeg je finansirala Europska unija, a provodile organizacije UN Women i Vive žene Tuzla u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a opet u okviru projekta „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“ kojem je osnovni zadatak bio obezbijediti zaštitu žrtvama nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera. Martina je zajedno sa policijskim službenicima učestvovala u anketiranju osoba na području općina/gradova TK, konkretno bila je zadužena za područje općine Kladanj.

Da voli izazove i rješavanje problema iz drugačije perspektive potvrđuje činjenica da je pripravnički staž odradila bez zasnivanja radnog odnosa u Udruženju građana Vive žene Tuzla. Inače, nepisano pravilo vrijedi da studenti odsjeka Poremećaji u ponašanju, Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli nakon završenog studija u najvećem broju odrađuju pripravnički staž u JU Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Pripravnički je odrađivala u periodu od novembra 2021. do novembra 2022. godine, a mjesto joj je obezbijeđeno nakon što je odmah poslije diplomiranja poslala e-mail kolegici Aidi Mustačević Cipurković koordinatorici gore spomenutog Projekta „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“ na kojem je volontirala i pitala o mogućnosti volontiranja pripravničkog staža. Razlog zašto se javila baš njima nije bio samo taj što je bila nihov volonter, već je bila vođena i činjenicom da je i voditeljica Sigurne kuće koja pripada Udruženju Vive žene, socijalna pedagogica. Aida ju je uputila na predsjednicu Udruženja, Jasnu Zečević, koja joj je i dala priliku za odrađivanje pripravničkog staža u Vive žene.  

Nakon odrađenog pripravničkog stekla je odličnu osnovu za dalji rad. Danas je zvanično i član kolektiva Vive žene. Zaposlili su je u junu prošle godine, ali opet uz njenu samoinicijativnost, jer je najprije ona aplicirala na Program sufinansiranja zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje „Tražim poslodavca 2023“. Činjenica jeste da su u Udruženju Vive žene prepoznali njenu vrijednost i nakon godinu dana pošto je istekao ugovor o sufinansiranju ostavili su je u radnom odnosu. To se dogodilo sredinom juna ove godine.

Svi koji budu čitali njenu priču, najvjerovatnije da će zaključiti kako je sve jednostavno, jer zvuči lijepo, ali bilo je prepreka – itekako, kada se pitala da li stvarno mlada osoba, željna da ostane u svojoj državi, nailazi na neodobravanje za samoinicijativnost i želju za nečim drugačijim. Na veliku prepreku naišla je nakon odrađenog pripravničkog i potrebe za polaganjem stručnog ispita. Od Ministarstva obrazovanja i nauke TK dobila je odbijenicu za polaganje stručnog, jer po Pravilniku iz 2011. godine ne ispunjava kriterij da je odradila pripravnički u ustanovi socijalne zaštite, iako su Vive žene registrovane kao ustanova socijalne zaštite, a što je samo po sebi zbunjujuće. Uložila je mnogo truda, živaca i vremena dok je dobila saglasnost, tek nakon uložene žalbe Vladi TK i proteklih 8 mjeseci dobila je odobrenje i položila stručni. Na tom putu imala je neizmjernu podršku Udruženja Vive žene, koje su zajedno s njom slale urgencije na relevantne adrese.

Zbog njenog stava prema poslu, otvorenog uma za prihvatanje novog i drugačijeg, zbog lakoće u komunikaciji ona i nailazi na podršku, ali i spremno je prihvata. Kako kaže, ne očekuje podršku, usmjerena je na pouzdanje u sebe, ali spremna je da prepozna i prihvati pomoć. Ovo se konkretno odnosilo na podršku Biroa za zapošljavanje u Živinicama na čijoj evidenciji je bila prijavljena, jer smo je pitali kakav je njen stav o radu Biroa. Imala je riječi pohvale, na prvom mjestu istakla je ljubaznost i susretljivost radnika. Bili su joj velika podrška prilikom upoznavanja sa Programom u okviru kojeg je bila zaposlena. Poziv za Program vidjela je na internetu, ali kaže da su joj u Birou objasnili postupak prijave do najsitnijih detalja i bili joj podrška u toku cijelog procesa prijave.

Martina, inače, smatra da je motivacija u nama samima, te predlaže mladim ljudima koji su u potrazi za poslom da pronalaze motivaciju u sebi, da slušaju sebe, slijede svoj put i nikad ne odustaju čak i kada se jave prepreke. Takođe, smatra da je posebno važno i u velikome pomaže u pronalaženju zaposlenja sama želja za radom. „Jako je važno željeti da radiš i da se istakneš u onome za šta smo se obrazovali. Moja želja oduvijek bila je da pomognem svakom djetetu, svakoj odrasloj osobi koja ima poremećaj u ponašanju, a danas moj fokus je na ženema kojima je potrebna pomoć. Kada imate takav odnos prema poslu i cilj otvaraju vam se nove mogućnosti, samo ih trebate prepoznati i slijediti“, navodi Martina.

Pored toga što vrijedno radi, kontinuirano nadograđuje svoja znanja i vještine. Trenutno je na master studiju na odsjeku Poremećaji u ponašanju, ERF, Univerziteta u Tuzli. Također, edukantica je Diploma treninga iz grupne analize u Tuzli. Članica je Udruženja/udruge grupnih analitičara u BiH kao i Instituta za grupnu analizu u Zagrebu.