U Tuzli održana promocija ”Projekta podrške zapošljavanju”

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike uz podršku Službe za zapošljavanje TK danas je u Tuzli održana promocija ”Projekta podrške zapošljavanju”.

Radi se o investicijskom projektu u BiH, vrijednosti oko 110 miliona KM koji se realizuje uz pomoć Svjetske banke. Sredstva se odnose na oba entiteta u državi. Za Federaciju BiH, Svjetska banka odobrila je 29 miliona eura, a ostatak sredstava je planiran iz Budžeta FBiH, posredstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje. Prema indikatorima, očekuje se da će se zaposliti 23.000 osoba i to iz sljedećih grupa: mladi, dugoročno nezaposleni, osobe sa niskom kvalifikacijom, osobe u dobi od 40 godina i više, te socijalno ugrožene kategorije.

Izneseno je to na današnjoj promociji, kojoj su pored nezaposlenih i poslodavaca, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na čelu sa ministrom Veskom Drljačom, predstavnici Vlade TK na čelu sa premijerom TK Jakubom Suljkanovićem i ministricom za rad, socijalnu politiku i povratak Sandrom Memić, zatim predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje, GOPA-e (YEP-a) i Službe za zapošljavanje TK.

Promocija Projekta podrške zapošljavanju 2

Na samom početku prikazan je film Svjetske banke, a potom je uslijedilo obraćanje učesnika koji su govorili o samom značaju Projekta i očekivanjima.

Nakon obraćanja, održan je Okrugli sto sa poslodavcima koji je vodila Razija Majstorović, šefica Odjeljenja za podsticaje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje TK. Govorilo se o dosadašnjim programima zapošljavanja, njihovom načinu provedbe, mogućim olakšanjima prilikom prijave poslodavaca i nezaposlenih osoba. Poslodavci su prezentovali priče o svom djelovanju, saradnji sa Službom za zapošljavanje TK i Federalnim zavodom za zapošljavanje, a nezaposleni su imali priliku postaviti pitanja i upoznati se sa onime što nude prisutni poslodavci, te na koji način da učestvuju u ovom ali i ostalim projektima i programima zapošljavanja/samozapošljavanja.

Promocija Projekta podrške zapošljavanju 6

Inače, projekat prezentovan danas, sadrži dvije komponente. Prva komponenta projekta, Podrška promociji zapošljavanja putem ALMP-a odnosno aktivnog programa tržišta rada, ima svrhu pomoći Vladi Federacije BiH na povećanju i širenju efektivnosti i efikasnosti aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju u cilju unaprjeđenja ishoda tržišta rada. Druga komponenta projekta je Podrška za sisteme upravljanja, monitoring i komunikaciju (IBRD).

Promocija Projekta podrške zapošljavanju 5

Promocija Projekta podrške zapošljavanju 3

Promocija Projekta podrške zapošljavanju 4