Nakon obuke u Klubu za traženje posla krenula novim putem

Dvadesetpetogodišnja Senida Delić, jedna je od osoba koja je zbog određenih problema, odlučila napustiti posao. Nakon raskida ugovora o radu, prijavila se na evidenciju Biroa za zapošljavanje Banovići. U martu ove godine, poslije poziva savjetodavca iz Biroa, odnosno voditeljice Kluba za traženje posla Banovići Adile Kadić odlučila se priključiti mladim ljudima koji su dio obuke ovog Kluba. Kako i sama navodi, došla je zbunjena i bez samopouzdanja, a uzrok tome su problemi koje je imala u firmi u kojoj je bila zaposlena.

Grupu za obuku je tada činilo sedam osoba. Svima je bio cilj dobiti zaposlenje, a obuka je jedna od stepenica koje vode ka tom cilju. Zajedno sa ostalima, Senida je prošla različite korake koje nezaposlena osoba treba proći na putu do zaposlenja, kako je to već praksa u klubovima za traženje posla. Pisanje CV-a, motivacionog pisma, priprema za intervju, samo je dio onoga što su i ovaj put prošle nezaposlene osobe. Senida navodi da joj je posebno drago, što se kroz dvosedmičnu obuku uspjela osloboditi straha koji je ranije imala, od telefonskog poziva poslodavaca. Uglavnom se na ranije oglase/konkurse za posao prijavljivala e-mailom ili je dokumentaciju slala poštom. Kad god bi bio oglas gdje se trebalo prijaviti telefonom, odustala bi od njega, navodi Senida.

”Osjećaj je bio ružan, ali je jednostavno bilo jače od mene. Međutim, kroz Klub sam se uspjela osloboditi tog straha, jer smo međusobno vježbali kako bi to trebalo izgledati. Poslije završetka obuke u Klubu, prijavila sam se na jedan takav oglas. Bilo je neugodno, ali sam se prilikom prijave i vođenja razgovora, sjetila načina kako se opustiti prilikom razgovora, i zaista mi je pomoglo. Znači, uspjela sam savladati onaj ružni osjećaj koji sam ranije imala. Sigurno to ne bih mogla sama, da nisam prošla obuku u Klubu. Sad tek shvatam koliko je bilo korisno”, kaže Senida, inače po struci bachelor ekonomije.

Ona ističe da je u Klub za traženje posla došla jer je htjela sa nekim podijeliti svoju priču, odnosno razgovarati o problemima koje je imala na poslu, a kako bi joj nakon toga bilo lakše, te razgovarati o novim mogućnostima zaposlenja. U grupi su svi bili u istoj situaciji, svi su došli kako bi lakše došli do zaposlenja. Ova mlada djevojka, kaže da je u njenom društvu i okolini mnogo osoba koje ustvari ništa ne poduzimaju kako bi dobili posao, vidi tu previše ljenosti i nedostatka borbe za sebe.

grupa klub banovici senida hasic

”Mnogi samo sjede i čekaju da im neko posao servira na pladnju. Nema borbe. Ja sam uvijek bila aktivni tražilac posla, prijavljivala se na oglase/konkurse što e-mailom, lično, putem portala, samoinicijativno slala prijave. Jedino je problem bio kada se moralo prijavljivati telefonom. Međutim, sada sam i to savladala, te sam nakon prvog oglasa na koji sam se prijavila telefonom, dobila posao”, navodi Senida.

Više od dva mjeseca zaposlena je u Živinicama, u američkoj kompaniji koja pruža računarske usluge za zdravstvene ustanove. Radi sa mladim timom ljudi, i tu je pronašla sebe. Njena očekivanja su ispunjena, kada je u pitanju ovaj posao.

Kaže da je zadovoljna što je prošla obuku u Klubu, jer je naučila imati samopouzdanje. Zapravo, kako ona ističe, svi u grupi mogli su naučiti kako da budu uporni, ali i kako da se uzdignu poslije pada. Jednostavno, svi smo dobili motiv da tražimo zaposlenje, kaže. Stoga bi svi koji su nezaposleni, a imaju priliku da prođu obuku, trebali doći u Klub, da se uvjere koliko je to korisno, njena je poruka. Uvijek se nešto novo može naučiti, a neformalna edukacija može mnogo pomoći u životu.