Značajna vještina u traženju posla jeste – UPORNOST!

Kada ste na putu traženja zaposlenja „bitno je biti uporan i uvijek težiti ka ostvarenju svog cilja. Na primjer moj cilj bio je da radim i sama finansiram svoje dalje školovanje“, navodi dvadesetčetverogodišnja Gradačačanka, Nerma Omić.

Inače, Gimnaziju Mustafa Novalić završila je 2019. godine i odmah, iste godine, zaposlila se u računovodstvu uspješne gradačačke automobilske kompanije, a nakon toga kratko je bila zaposlena i u jednom manjem transportnom društvu. Vanredno je upisala fakultet drumskog saobraćaja i planirala razvijati svoju karijeru u tom pravcu. Međutim, usljed ekonomske krize izazvane koronavirusom COVID-19, ostala je bez posla zbog viška radne snage. Kako bi mogla ostvariti svoj cilj – da sama plaća svoje obrazovanje, morala je potražiti drugi posao, te i pored teške situacije na tržištu uspjela je pronaći posao prodavača u Butiku Dee Dee Gradačac.  U tom momentu, za Nermu, poklopilo se nekoliko povoljnih okolnosti, butik je imao otvorenu radnu poziciju, a Federalni zavod Program sufinansiranja zapošljavanja „Tražim poslodavca“, na koji apliciravši obezbijedila je dio sredstava za svoje zaposlenje.

Iako je radila posao za koji se nije obrazovala, nakon isteka perioda sufinansiranja od godinu dana –  ostala je u radnom odnosu. Sada, već, duže od tri godine radi i zadovoljna je poslom. Ostao joj je još diplomski rad da uradi, što će u velikoj mjeri odrediti u kojem pravcu će nastaviti svoju karijeru.

Nismo mogli ispričati Nerminu priču, a da ne dotaknemo još dvije osobe, jer dok smo pripremali ovu priču, istraživali i razgovarali sa njom, osjetili smo dio radnog okruženja u kojem boravi. Naime, većina radnika u anketama istraživanja tržišta navodi da je pored plate i radnih uslova jako bitna radna atmosfera za ostanak na nekom poslu. Butik Dee Dee prepun je prijateljskog i porodičnog ozračja, a što je i ključ uspjeha i najjači razlog zbog čega je ne samo Nerma, već i njena kolegica Armina Hadžiomerović, koja je inače, inženjer prehrambene tehnologije po struci, već godinama zaposlene. 

Armina je, takođe, najprije tražila posao u struci, ali zbog nedostatka istog, iako nije odustala od dalje potrage, odlučila je da pokuša raditi u nešto drugačijoj djelatnosti. Ona radi u Dee Dee nešto više od pet godina.

Navedeno radno okruženje, direktna i online prodaja potiču razvoj njihovih nekih novih vještina, poput kreativnosti, sposobnosti modeliranja, prodaje, komunikacijske vještine i fotografiju. Vlasnica butika Aldijana Emić i njih dvije čine „tim iz snova“ i svaka od njih smatra da bi bilo jako teško raditi da jedna od njih nije tu.

Butik Dee Dee uspješno posluje već 9 godina, posao kontinuirano raste, a ukoliko, Nerma i Armina odu nekim drugim karijernim putevima ostavit će dobre temelje za nove kolege, jer i kolegice koje su radile prije njih i danas ih posjećuju i dio su ove lijepe poslovno – prijateljsko – porodične priče.

Za kraj, nezaposlenim osobama koje su trenutno u potrazi za poslom, one poručuju da budu uporni i nikad ne odustaju od svog cilja, da nužno ne mora biti loše i ako idete zaobilaznim, dužim putem, možete imati samo benefite, sve je bolje od toga da čekate i ništa ne radite.