Vlasnik i direktor Uniferziteta FINRA Tuzla uručio posebne zahvalnice Službi za zapošljavanje

Vlasnik i direktor Uniferziteta FINRA Tuzla, Ismet Kalić danas je posjetio Službu za zapošljavanje TK i uručio zahvalnice za uspješnu realizaciju Projekta “Obuka za tržište rada” već drugu godinu za redom.

Služba za zapošljavanje TK ima dugogodišnju saradnju i partnerski odnos sa Univerzitetom FINRA kroz podršku i realizaciju različitih programa obuke za nezaposlene osobe, ali posebne benefite nezaposlene osobe imale su u realizaciji Projekta “Obuka za tržište rada” u 2023. i 2024. godini.

Inače, Projekat “Obuka za tržište rada” je Pilot projekat Federalnog zavoda za zapošljavanje od prošle godine i realizuje se na način da, najprije, nezaposlena osoba aplicira, nakon što dobije vaučer, odnosno osigura sebi priliku za obuku, traži poslodavca koji će pružiti edukaciju iz oblasti za koju osoba ima interese.

Univerzitet FINRA je jedan od poslodavaca koji je izrazio najveću spremnost da pruži podršku i obuku nezaposlenim osobama. Obuka koju su pružali ticala se vođenja poslovnih knjiga, a u dvije godine edukaciju je uspješno završilo 45 osoba.

Nezaposleni koji su završili obuku 2023. godine skoro svi su pronašli i zaposlenje, a u 2024. godini, nekoliko polaznika zaposleno je još tokom trajanja obuke. Kako je povećana potražnja za radnicima za vođenje poslovnih knjiga, poslodavci ne kontaktiraju samo Službu, već i FINRA-u u potrazi za radnicima, tako da iz FINRA-e vjeruju da će i preostale osobe koje su dobile certifikat dobiti i posao.

Navedena obuka ne samo da, uveliko, povećava izglede za pronalaženje zaposlenja, već polaznicima povećava motivaciju i otvara nove mogućnosti, pa tako neki od polaznika su nastavili dalje visoko obrazovanje, a kao dodatni vid podrške Univerzitet im je omogućio i popust na upis.

Pored smjernica za dalju saradnju, na današnjem sastanku izneseni su i prijedlozi za moguće poboljšanje Programa “Obuka za tržište rada”, a koji se prvenstveno tiču tehničkih stvari, poput produženja rokova za dostavljanje dokumentacije i početak realizacije obuke.